Hydro bremset børsfall

Det var en tung dag på Oslo Børs tirsdag, men Hydro bremset fallet.

31.01.06 17:09

(NA24): Oslo Børs var ikke noe hyggelig sted tirsdag. Hovedindeksen falt 1,1 prosent til 355,2 poeng og var dermed, ved siden av Moskva, den svakeste børsen i Europa i dag.

Det var nesten tre ganger så mange fallende som stigende aksjer i dag, og blant de tyngre aksjene var det langt mellom plusstalene.

Hydro bidrog imidlertid til å bremse fallet, selv om aksjen bare klarte en oppgang på 0,2 prosent til 816,50 kroner, som uansett er ny rekord når det gjelder sluttnotering. En kort periode skjøt Hydro-aksjen opp 3-4 prosent på melding om oppdeling av aluminiumsvirksomheten.

Markedet tolket først dette som et signal om et mulig salg av denne virksomheten, slik Hydro også gjorde for et par år siden, da landbruksvirksomheten Yara ble skilt ut. En slik oppsplitting blir generelt vurdert som positivt for kursen, i alle fall på kort sikt. Men representanter for Hydro sa senere at man ikke kunne tolke dagens melding på denne måten, og aksjen falt en del tilbake, men endte altså tross alt i pluss.

Ellers var det som sagt dårlig stell i dag. OPEC kutter ikke produksjonen på dagens møte, og selv om dette var ventet, har det nok bidratt til at oljeprisen har sklidd noe nedover i dag. Det samme har nok utsagt fra Iran om at landet ikke vil bruke olje som våpen i striden om landets atomprogram.

Høyt på taperlisten finner offshoreselskaper som Stolt Offshore, Aker Drilling og Fred. Olsen Energy, som alle er ned mer enn 5 prosent i dag.

Men mest falt i dag Schibsted, som endte ned 8 prosent til 195 kroner etter å ha nedjustert markedets resultatforventninger.

Dagens definitive lyspunkt var biotechselskapet DiaGenic, som før børsåpning sendte ut en børsmelding om at selskapet har funnet en ny metode som kan benyttes for å påvise Alzheimers sykdom.

- De første resultater fra dette omfattende prosjektet bekrefter at DiaGenics metode kan benyttes for å påvise Alzheimers sykdom. Dette er en viktig milepæl i utviklingen av produkt prototyp, sier teknologidirektør Praveen Sharma i DiaGenic i børsmeldingen.

Aksjen steg 20 prosent til 11 kroner, etter å ha vært opp 30 prosent tidligere på dagen.

Det nappet også for investorene i lakseaksjene i dag, etter at Finansavisen skrev at Øystein Stray Spetalen driver et «private raid i Pan Fish». Spetalen skal ha kjøpt mer en 25 millioner aksjer i Pan Fish, og fortsetter å kjøpe ifølge en kilde nær investoren.

Både Pan Fish og konkurrenten Fjord endte opp over 4 prosent i dag.

Det er et blandet bilde på de europeiske børsene så lang, uten det store utslagene i noen retning. I USA er børsene så langt i minus. Her kan du følge de utenlandske børsene.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.