Hydro farget børsen mørkerød

Oslo Børs

Oslo Børs Foto: Scanpix (Scanpix)

Investorene fikk brå påminnelse om at resultatsesongen står for døren.

12.01.10 18:21

Oslo Børs opplevde tirsdag det største fallet siden november. Hovedindeksen endte ned 1,9 prosent til 376,42 poeng.

Det skjedde etter at aluminiumsgiganten Alcoas kvartalsrapporte ga investorene en kalddusj etter børsslutt mandag. Dette var det første av de store selskapene i USA som kom med tall.

Oljeprisen har også falt tilbake det siste døgnet, noe som tynger Oslo Børs. Dessuten har den kinesiske sentralbanken annonsert økte reservekrav for bankene, et trekk for å kjøle ned økonomien. Det skaper usikkerhet internasjonalt, og de aller fleste børsene har falt tirsdag.

Det er overveldende rødt blant tungvekterne på Oslo Børs. Verst gikk det med Hydro, som falt 5,3 prosent til 47,63 prosent, åpenbart som en reaksjon på Alcoa-rapporten. Gjødselselskapet Yara, som tidligere var en del av Norsk Hydro, fulte like etter, med et fall på 4,2 prosent til 264,60 kroner.

Statoil falt 1,9 prosent til 146,40 kroner.

Solenergiselskapet REC begynte dagen i pluss etter melding om at et datterselskap i USA har fått skattekreditter på 155 millioner dollar som en del av et program for å stimulere alternativ energi. Men utover dagen falt aksjen tilbake og endte ned 3,3 prosent til 39,51 kroner.

Les mer: Obama-millioner til REC

Alcoa-skuffelsen
Mandag kveld la den amerikanske aluminiumsprodusenten Alcoa frem sine tall etter fjerde kvartal, og de klarte ikke å leve opp til forventningene.

Til tross for at tapet ble redusert så ligger inntektene noe lavere. Nettoresultatet ble på 277 millioner dollar i tap. Det tilsvarer 28 cent per aksje. Samtidig falt omsetningen med fire prosent til 5,4 milliarder dollar. Justert for enkelt hendelser lå resultatet på 1 cent per aksje.

Dette er under analytikernes forventninger. Ifølge estimater innhentet av FactSet Research ventet markedet at resultatet skulle bli på 5 cent per aksje.

Les mer: Hydro-konkurrent skuffer

Så langt tirsdag er Alcoa ned 9 prosent på New York-børsen.

Olje ned
Etter en meget sterk periode har oljeprisen vist svakhetstegn de siste par dagene. Et fat Brent-olje har falt rundt 1,05 dollar til 79,92 dollar fatet.

Børsvinner på budmelding
Soleklar børsvinner ble Nutri Pharma som steg 69 prosent til 3,09 kroner. Det skjedde etter en budmelding. Men mens det vanligvis er oppkjøpsmålet som stiger, er det denne gangen Nutri Pharma som forelår som vil overta selskapet Bionor Immuno med oppgjør i Nutri Pharma-aksjer.

IT-selskapet Ignis steg også med solide 7,65 prosent til 4,83 kroner etter kontraktsmeldinger.

Les mer: Millionavtaler til Ignis

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.