Hydro med gigantinvestering i Norge

Illustrasjonsfoto: Aluminiumsproduksjon ved ett av anleggene til Norsk Hydro.

Illustrasjonsfoto: Aluminiumsproduksjon ved ett av anleggene til Norsk Hydro. Foto: Sergei Karpukhin (REUTERS)

Hydro skal bruke 3,9 milliarder kroner på utvikling av et energi- og klimaeffektivt fullskala pilotanlegg for aluminiumsproduksjon på Karmøy.

11.02.15 07:29

– Karmøy-piloten vil bli den største investeringen i fastlandsindustrien utenom olje og gass på et tiår. Beslutningen viser dermed vår tiltro til den norske teknologiklyngen og Norges framtidige posisjon for bærekraftig produksjon av aluminium i et globalt klimaperspektiv, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en pressemelding.

En endelig beslutning for bygging av prosjektet avhenger av at Hydro klarer å sikre det Brandtzæg kaller en robust kraftløsning for teknologipiloten.

Hydro vil gjennom prosjektet forsøke å redusere energiforbruket med 15 prosent per kilo aluminium produsert, sammenlignet med verdensgjennomsnittet, og dermed produsere aluminium med verdens minste CO2-fotavtrykk.

Mulig oppstart er planlagt tidligst i andre halvår 2017, og den årlige produksjonskapasiteten skal være på om lag 75.000 tonn.

Enova bidrar med 1,5 milliarder kroner av totalbeløpet på 3,9 milliarder kroner. EFTAs overvåkingsorgan ESA har godkjent Enovas støtte.

Piloten vil bli verdens mest energi- og klimaeffektive produksjonslinje for aluminium.

- Norge har teknologi, kompetanse og kapital til å utvikle verdens mest miljøvennlige industriproduksjon. Kombinasjonen av god tilgang på fornybar energi, høyteknologiske kompetansemiljøer i industrien og en regjering som våger å satse for å styrke Norges konkurransekraft gir resultater, sier Høyres parlamentariske nestleder, Nikolai Astrup.

Regjeringens styrking av Enovas klimateknologifond med 12,75 mrd. kroner utover enigheten i klimaforliket har gjort det mulig for Enova å støtte Hydro med 1,5 mrd kroner til utviklingen av verdens reneste aluminiumsproduksjon.

- Piloten på Karmøy viser at norske industribedrifter tør å satse når myndighetene bidrar med gode rammevilkår. Verdensledende teknologiutvikling på Karmøy vil gi lavere klimagassutslipp, flere industriarbeidsplasser og styrket norsk konkurransekraft. Borgerlig industripolitikk virker, sier Astrup.

Saken oppdateres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.