– Vi mener at Lima har konkludert og sagt ting i intervjuer og andre offentlige settinger som det ikke er belegg for ut fra måledataene i Evandro Chagas-rapporten, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro til E24.

Han sikter til forskningssjef Marcelo Lima i forskningsinstituttet Instituto Evandro Chagas (IEC), som fikk i oppdrag av staten å lage flere rapporter i Barcarena-området. Her ligger aluminaraffineriet Alunorte, som siden mars 2018 har kjørt med redusert kapasitet etter anklager om forurenset drikkevann som følge av lekkasjer etter ekstrem nedbør.

Hydro har selv tilbakevist beskyldninger om miljøskadelige utslipp. Det er Alunorte som nå har gått til retten med et søksmål mot Lima personlig.

Lima er blant dem som har rettet hardest kritikk mot det norskeide selskapet og skal blant annet ha kommet med en påstand om at selskapet har sluppet ut rødslam direkte ut i drikkevannet.

IEC avviser Hydro-selskapets beskyldninger. Det er instituttet som opplyser at Alunortes søksmål gjelder falske påstander og ærekrenkelser. Molland vil ikke utdype hva slags søksmål det er snakk om eller hva som er målet med det.

Instituttet framholder at Lima har opptrådt i tråd med sine retningslinjer og plikter ved instituttet – på oppdrag fra den brasilianske riksadvokatens kontor. Den føderale påtalemyndigheten avviser Alunortes anklager mot Lima.

(©NTB)