NA24.no

Høyeste Dow på seks år

Sist oppdatert:
Oppgang for børstungvekterne sendte torsdag Dow Jones-indeksen til det høyeste nivået siden januar 2000, like under tidenes høyeste nivå.

Industrisektoren, med General Motors som en overraskende anfører, sendte torsdag Dow Jones-indeksen til det høyeste nivået på seks år, mens IT- og energiaksjer i dag bremset.

Dow Jones-indeksen har ikke vært så høy siden januar 2000, og indeksen er nå bare rundt 3 prosent under den absolutte toppen satt rett etter tusenårsskiftet.

En av lederne i dag var General Motors, en bilprodusent som de siste årene har viste seg ute av stand til å konkurrere med asiatiske aktører som Toyota. Aksjen steg 10 prosent etter en kvartalsrapport som viste et underskudd på 323 millioner dollar, men som likevel ble tolket som bedre enn fryktet.

GM trakk også med seg konkurrenten Ford opp 5 prosent. Andre tunge selskaper som trakk opp var Merck og Hewlett-Packard.

Selv om markedet kan ta en liten skål for denne milepælen for Dow Jones-indeksen, var det ikke en entydig positiv dag.

IT-sektoren var svak, og Nasdaq-indeksen falt. EBay skuffet med sine kvartalstall etter børs onsdag, og falt i dag 9 prosent. Dette mer enn motvirket en oppgang på 3 prosent for Apple, som også kom med tall etter børs i går.

Etter børs i dag, torsdag, har Google nettopp kommet med tall. Ved første øyekast ser tallene knallsterke ut, og aksjen stiger i handel etter børs.

Energisektoren var også laber i dag. Delindeksene for olje og oljeservice falt rundt 1 prosent i dag, etter at oljeprisen har falt noe tilbake fra rekordnivået onsdag. Et fat nordsjøolje for levering i juni koster nå 72,76 dollar, en nedgang på rund 1 prosent fra onsdag.

I tillegg til olje har metaller som gull og sølv vært brennhete den siste tiden, og steget voldsomt til de høyeste nivåene siden tidlig på 1980-tallet. Men i dag bikket de nedover. En unse gull koster nå snaut 615 dollar, etter å ha vært oppe rundt 645 tidligere i dag.

Sølv falt enda mer, med 14 prosent, til rundt 12,5 dollar pr. unse for levering i mai.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,57% til 11.342,89

Nasdaq -0,35% til 2.362,55

S&P 500 +0,12% til 1.311,45

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere