NA24.no

Høyeste ledighet på 25 år

Sist oppdatert:
12,5 millioner amerikanere er nå uten arbeid - og ledigheten stiger fortsatt bratt.

Fredag ettermiddag kom det nye håndfaste bevis på de begredelige tilstandene i amerikansk økonomi.

NA24 - din næringslivsavis

De månedlige sysselsettingstallene, «non-farm payrolls» fra USA, viste at det forsvant 651.000 arbeidsplasser utenom jordbruket i februar. Dette er er den 14. måneden på rad ledigheten øker.

Ledighetsraten steg med 0,5 prosentpoeng til 8,1 prosent, som er det høyeste nivået som er registrert siden desember 1983, og noe over forventningene om en ledighetsrate på 7,9 prosent. Hovedgrunnen til at ledigheten gjorde et overraskende stort hopp var at arbeidsstokken økte kraftig.

Omtrent som ventet
Makroøkonomene ventet at ledigheten skulle øke med 650.000 personer og gi en ledighetsrate på 7,9 prosent, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Samtidig ble tallene for januar opprevidert fra 598.000 til 655.000. Dermed har nesten to millioner jobber forsvunnet de siste tre månedene.

Månedens rapport betyr at 4,4 millioner jobber har forsvunnet siden resesjonen i USA begynte i desember 2007.

Lav lønnsvekst
Tallene viser også at den lønnsveksten er svært lav. I snitt økte timelønningene med 0,2 prosent, og de ligger nå 3,6 prosent høyere enn for ett år siden. Det er ventet at den stadig svakere veksten vil gjenspeiles i forbrukstallene som kommer i tiden fremover.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere