NA24.no

Høyeste ledighet på ti år

Foto: Johannessen, Sara (Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/Scanpix)
Sist oppdatert:
Euro-landene sliter med 15 millioner arbeidsledige.

Arbeidsledigheten i euroområdet vokser til det høyeste nivået siden mai 1999. Det viser tall fra EUs Eurostat.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

I mai år økte ledigheten til 9,5 prosent fra 9,3 prosent i april. Dette var en større vekst en hva markedet hadde regnet med og hele 2,1 prosentpoeng høyere enn for ett år siden. Ledigheten i de 16 landene som inngår i euroområdet har økt i takt med en stadig dypere resesjon. Det økonomiske tilbakeslaget er det største siden andre verdenskrig, og viser at styresmaktene har store utfordringer for å snu utviklingen.

Ifølge Dow Jones Newswire forventet økonomene en vekst til 9,4 prosent i mai.

Totalt vokste ledighetskøene med 273.000 i mai, og totalt er antallet som står uten jobb vokst til 15 millioner. Europa-kommisjonen kom nylig med et oppdatert anslag for hvordan de forventer utviklingen i ledigheten. I mai jekket de opp anslaget for utgangen av året til 9,9 prosent ledighet fra tidligere estimater på 9,3 prosent. I løpet av 2010 ser de en vekst til 11,5 prosent.

Senere i torsdag ettermiddag er det duket for arbeidsmarkedsrapporten fra de amerikanske myndighetene. I forkant av at rapporten slippes forventes det at sysselsettingen falt med 359.000 i juni samtidig som ledigheten i USA steg til 9,6 prosent fra 9,4 prosent.

Torsdag kom også statistikk fra NAV som viser at det var 2,7 prosent registerte ledige i Norge. Dette var like under hva økonomene hadde forventet. Justert for sesongvariasjoner økte antallet ledige i Norge med 500 personer i juni.

Les mer: - Dette er gledelige tall

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere