NA24.no

Høyeste lønnsvekst på 10 år

En betydelig del av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn skyldes at kvinner tar en større del omsorgspermisjonen.
En betydelig del av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn skyldes at kvinner tar en større del omsorgspermisjonen.
Sist oppdatert:
2008 var et jubelår for norske arbeidstakere – og banksjefer.

Mandag kom Teknisk beregningsutvalg med sin rapport om inntektsoppgjørene, som skal danne grunnlaget for årets lønnsforhandlinger.

NA24 – din næringslivsavis

Rapporten er ikke helt klar, og en oppdatert versjon skal foreligge i mars. Men så langt viser tallene at den gjennomsnittlige lønnsveksten fra 2007 til 2008 er anslått til seks prosent, fra 5,4 prosent i 2007. Dette er den høyeste lønnsveksten siden 1998, eller 10 år.

- Lønnsveksten i 2008 varierte mellom 4,4 prosent og vel 6,5 prosent i de store forhandlingsområdene med unntak av finanstjenester, hvor høye bonusutbetalinger bidro til at lønnsveksten ble hele 9,2 prosent i 2008, melder Teknisk beregningsutvalg i en pressemelding.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Stort overheng
Lønnsoverhenget til 2009 anslås av utvalget til å være på 2,25 prosent, noe som er 0,25 prosent høyere enn året før.

Lønnsoverhenget til 2009 varierer fra 0,9 prosent for ansatte i HSH-bedrifter i varehandel til 3,33 prosent i staten, melder Teknisk Beregningsutvalg.

I KS-området er det allerede avtalt tillegg for 2009 som i dette området bidrar til årslønnsveksten fra 2008 til 2009 med 2 prosentpoeng. Tillegget drar opp lønnsveksten for hele økonomien fra 2008 til 2009 med om lag 0,3 prosentpoeng.

Og det er ventet hard kamp om kronene også ved årets lønnsoppgjør. Les mer om det her: Statsansatte krever lønnsøkning

Fete finanstopplederlønninger
Ikke overraskende har lederlønningene vært gode i 2008. Veksten i lederlønningene i 2008 i de næringene det foreligger lønnsstatistikk for, var gjennomgående klart høyere enn for lønnstakerne ellers.

Særlig for administrerende direktører og andre med lederfunksjoner i finansnæringen var lønnsveksten på hele 28,6 prosent i gjennomsnitt i fjor. Bonuser inngår i disse tallene, mens opsjons- og naturalytelser er ikke med.

Venter 2 prosent prisvekst
- Reallønn etter skatt for lønnstakere i alt økte med 2,0 prosent fra 2007 til 2008, mot 4,5 prosent året før. Nedgangen har i stor grad sammenheng med klart høyere prisvekst i 2008 enn året før, melder Teknisk Beregningsutvalg.

Utvalget anslår en gjennomsnittlig prisvekst på om lag 2 prosent fra 2008 til 2009, en nedgang fra 3,8 prosent fra året før. Men det er store usikkerhetsmomenter blant annet knyttet til kronekursen fremover. En svak kronekurs vil føre til dyrere importvarer alt annet likt.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Svekket konkurranseevne
Målt i relative timelønnskostnader for industriarbeidere i felles valuta har den kostnadsmessige konkurranseevnen blitt svekket de siste årene.

- Fra 2007 til 2008 anslås svekkelsen til 1,9 prosent. Dette skyldtes både at lønnskostnadene økte raskere i Norge enn hos handelspartnerne og at kronen styrket seg, melder utvalget.

Gjennomsnittlige timelønnskostnader for ansatte i industrien i Norge i 2008 gitt dette årets valutakurs, anslås å ligge 28 prosent høyere enn et handelsvektet gjennomsnitt av våre handelspartnere i EU. For industriarbeidere alene anslås de norske timelønnskostnadene å ligge 43 prosent over handelspartnernes.

Tjener du nok?
På tjenesten NA24 MinInntekt kan du finne ut om du tjener nok og hvor mye du tjener i forhold til andre som deg.

Basert på flere tusen andre profiler og en rekke faktorer, som for eksempel yrke, hvor i landet du bor, kjønn, alder og så videre, kan vi regne ut ganske nøyaktig hvordan lønnen din burde være i forhold til andre personer med samme bakgrunn.

MinInntekt finner du her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere