NA24.no

Høyeste Nasdaq på fem år

Foto: Andrew Gombert, EPA
Sist oppdatert:
En sterk børsdag i USA sendte onsdag Nasdaq-indeksen til det høyeste nivået på fem år.

Teknologiaksjene var i fokus på Wall Street onsdag, og Nasdaq-indeksen steg hele 1,45 prosent til 2.337,8 poeng, det høyeste nivået på fem år, siden februar 2001.

Google steg kraftig onsdag og bidrog til oppgangen i den teknologitunge Nasdaq-indeksen. Aksjen endte opp 5 prosent. Grunnen er trolig at aksjen blir tatt inn i den viktige S&P 500-indeksen fredag. Mange fond, som følger denne indeksen, må ta eie aksjen. Flere av dem kjøper trolig på forhånd. Google-aksjen steg også kraftig da det først ble kjent at den ville inngå i indeksen.

Apple steg også 6 prosent etter at aksjen har blitt presset kraftig ned den siste tiden. Sun Microsystems steg 4 prosent etter at aksjen ble oppgradert av meglerhuset Morgan Stanley.

For det generelle markedet var det også en positiv dag, og markedet hentet inn igjen mye av fallet fra tirsdag, som kom etter at den amerikanske sentralbanken hevet styringsrenten, noe som i utgangspunktet er negativt for aksjemarkedet.

Rentehoppet var imidlertid ventet på forhånd, og mange observatører var tirsdag overrasket over det kraftige børsfallet. Og i dag steg altså markedet igjen.

Etter å ha hatt fokus på globale sikkerhetsproblemer, oljepris og renter den siste tiden, begynner aksjeaktørene nå å rigge seg til for selskapenes rapporter om første kvartal.

Thomson Financial Data, som samler inn analytikerestimater for resultatene, anslår at det nå forventes at overskuddet for selskapene i S&P 500-indeksen vil øke med 10,2 prosent fra samme kvartal i fjor. Det vil i så fall bety det 11. kvartalet på rad med tosifret resultatvekst for de toneangivende børsselskapene i USA.

Oljeprisen steg onsdag, etter ukentlige oljelagertall fra USA. Denne gangen var det ikke lagrene av råolje som påvirket markedet, men et uventet stort fall i bensinlagrene. Et fat nordsjøolje for levering i mai koster nå 65,80 dollar, en oppgang på 1,3 prosent fra tirsdag, og det høyeste nivået siden begynnelsen av februar.

Delindeksen for oljeserviceaksjer steg nær 2 prosent i dag.

Gull steg også onsdag. Gull for levering i juni steg over 6 dollar og koster nå 579 dollar pr. unse, nær det høyeste nivået på rundt 25 år.

Mot den positive strømmen i dag gikk blant andre kriserammede General Motors, som etter børs i går meldte at konsernet må justere flere års regnskaper for den lønnsomme finansieringsdelen GMAC, som konsernet vurderer å selge for å kutte gjelden i resten av systemet.

IT-konsulentselskapet Accenture falt også – med 6 prosent – etter en skuffende kvartalsrapport.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,55% til 11.215,70

Nasdaq +1,45% til 2.337,78

S&P 500 +0,75% til 1.302,89

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere