*Nettavisen* Økonomi.

Hyggelig slutt på Wall Street

IT og olje bidrog til en sterk avslutning på børsuken.

12.10.07 22:48

Det ble en positiv ukeslutt på USA-børsene, anført av teknologiaksjene på Nasdaq, som steg over 1 prosent. De generelle indeksene Dow Jones og S&P 500 la på seg rundt en halv prosent.

Makrotall bidrog til å minske frykten for resesjon i USA.

Detalhandelen økte med 0,6 prosent i september. Hvis en utelater bilomsetningen økte detaljhandelen med 0,4 prosent. Økonomene hadde ventet en vekst på 0,3 prosent begge målingene.

Produsentprisene økte i september med 1,1 prosent i snitt. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Kjerneprodusentprisene økte med 0,1 prosent. I denne statistikken er de volatile matvare og energiprisene utelatt.

Økonomene ventet at produsentprisene ville øke med 0,4 prosent, mens kjerneprodusentprisene var ventet å stige med 0,2 prosent.

MIliardbud
Milliardoppkjøpene begynner å ta seg opp etter flere stille uker fra den fronten. Nå er programvareselskapet Oracle villig til å betale en premie på 25 prosent for IT-selskapet BEA Systems. Budet på 17 dollar per aksje priser selskapet 6,7 milliarder dollar. BEA Systems er under press for å selge fra storaksjonæren og finanshaien Carl Ichan.

BEA Systems avviser budet som for lavt. BEA-aksjen steg nær 40 prosent, noe som indikerer at markedet tror Oracle enten hever budet eller at det kommer en konkurrerende frier på banen. Oracle-aksjen var lite endret.

Andre IT- og internettaksjer bidrog også til Nasdaq-oppgangen, for eksempel Apple, Amazon.com, Yahoo, EBay, Dell og Google.

Oljerekord
Oljeprisen steg til nye rekordnivåer fredag. Den amerikanske referanseoljen WTI for levering i november endte på 83,70 dollar fredag, etter for første gang å ha vært over 84 dollar. Torsdag var prisen 83,08 dollar. Brent-olje steg fra 80,17 til 80,61 dollar.

Oppgangen kommer trolig på grunn av tiltagende spenning på grensen mellom Tyrkia og Nord-Irak. Den tyrkiske regjeringen vil ha fullmakt til å gå over grensen for å bekjempe kurdiske geriljastyrker.

Delineksen for oljeselskaper steg mer enn 1 prosent, mens delindeksen for oljeservice klatret rundt en halv prosent.

Fremgang
McDonalds steker stadig flere burgere. Hamburgerkjeden økte det globale salget med 5,9 prosent i september sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Verdens største restaurantkjede gjorde det sterkest i USA der omsetningen økte med 11,5 prosent i samme måned. Aksjen steg rundt halvannen prosent.

General Electric har levert solide tall for tredje kvartal. Samtidig guider de positivt. Resultatet for tredje kvartal endte på linje med forventninger til analytikerne. Likevel falt aksjen, angivelig på grunn av bekymring for marginutviklingen. GE endte ned rundt halvannen prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,56% til 14.093,08

Nasdaq +1,21% til 2.805,68

S&P 500 +0,48% til 1.561,80

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.