NA24.no

Hyller Trygve Hegnars fantastiske grep

Sist oppdatert:
- Dette er en av de største dagene i Hurtigrutas historie, sier Stordalen.

Trygve Hegnars investering i Hurtigruten har vært en kanoninvestering.

Nå som selskapet selges til det europeiske private equity-selskapet TDR sitter han igjen med 500 millioner kroner pluss fem prosent av selskapet.

Les mer: Ukjent utlending kjøper Hurtigruten

Men da han gikk inn i 2009 var dette langt fra sikkert.

Selskapets aksjekurs var sendt til bunns og det var aktører som mente at det nærmest var på konkursens rand. Siden den gang er selskapets verdi mer enn doblet.

- Hva var det du så som ingen andre så?

- Jeg har vært i cruise og shipping før. Jeg så at Hurtigruten ville beholde posisjonen sin og at folk ville være mer eksotiske og oppleve ting. Folk synes det er spennende å bare ta en avstikker bort til russergrensen når de er i Kirkenes. Så det var mye uutnyttet potensiale på spenning- og explorersiden fra ribkjøring i Lofoten til fiske av krabber og torsk, sier Trygve Hegnar til Nettavisen. 


- Dårlige eiere
Men det viktigste var at det var dårligere eiere.

- Selskapet var ikke skikkelig godt eid. Det var mye kommuner og banker og lokale sparebanker. De hadde ikke noen god eierstruktur historisk sett, det har alltid vært kommunegreier og politikere. Det var dårlig eiet.

- Jeg så at med kombinasjonen der så kunne en ny eier gå inn og gjøre mye mer, ved å bestemme og gjøre noe. Jeg fikk umiddelbart beskjed av de som solgte aksjene at de ønsket meg som styreleder og det ga en åpning som kanskje andre ikke har fått, sier Hegnar.

Han er ikke betenkt over at det er utlendinger som nå kjøper selskapet.

- Det er ikke mange uker siden staten solgte sine aksjer i Cermaq og jeg tror verden har blitt mer profesjonell. Eierne bor over alt. En av våre hovedaksjonærer med vel ti prosent bor i USA. Det er helt internasjonalt. Nordmenn eier ute og utlendinger eier i Norge. Dette er harde, flinke og tøffe folk.

- Hva er tidshorisonten din på eierskapet nå, du beholder jo fem prosent?

- Jeg vil være med i mange år. De nye eierne håper at aksjekursen skal gå fra syv kroner og oppover og den reisen vil jeg også være med på, sier Hegnar.

Les også: Fikset 5,1 milliarder av staten - tjener 500 millioner

Hyller Hegnar
Petter Stordalen fortsetter også som aksjonær med sine fem prosent.

- Jeg mener at dette er en av de største dagene i Hurtigrutas historie, sier Stordalen til Nettavisen. 

Han peker på at det nå blir mye penger til å utvikle selskapet videre.

- For oss var det viktigste hva de nye eierne vil. Og her har du noen som vil satse samlet 5,5 milliarder kroner, hvorav tre milliarder er egenkapital på nettopp Hurtigruten. 

En utvikling som Hegnar startet.

- Produktet krever fornyelse og den planen startet med at Trygve Hegnar tok et solid eierskap der. Og uten det grepet hadde neppe TDR vært der i dag, tror jeg.

Les også: - Vi er skeptiske

- Så man kan takke Trygve for hvor Hurtigruten er i dag?

- Jeg mener man kan takke Trygve for det og at de grepene har vært veldig viktige. Så ser flere at explorermarkedet vokser og vi vil ta en større andel der. 

Han peker spesielt på reiser til arktiske strøk.

- Vi er en stor aktør på Svalbard og dekker Grønland. Det er et spennende marked og det krever også investeringer om man skal vokse. Disse planene har vært diskutert i styret og jeg regner med at de planene fortsetter.

Han sier at det at noen vil satse så mye penger er viktigere enn hvem det er som eier.

- Det at de ser muligheten langs Norskekysten er fantastisk. Man kan ikke flytte Norskekysten og Svalbard, sier Stordalen.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere