*Nettavisen* Økonomi.

Hylles for Norges-hets

Er lotto-millionærer folkehelter mens andre rikinger konsekvent mistenkes for lureri?

27.04.07 13:53

LONDON (NA24): Skipsreder Herbjørn Hansson skjønner godt at John Fredriksen irritert.

– Ingen med vett i hodet innen skipsfart vil etablere nye eierselskaper i Norge, sier Hansson til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Hva mener du om John Fredriksen og Herbjørn Hanssons beskrivelse av Norge? Si din mening nederst.

- Jeg har også merket at lotto-millionærer og fotballspillere blir akseptert fullt ut og er vel ansett. Vi andre som tjener våre midler på hard jobbing og ærlig forretningsvirksomhet blir ofte mistenkeliggjort og betraktet som om vi har svindlet noen eller lurt til oss pengene, mener tankgiganten.

- Bare djevelskap
- Bare djevelskap i Norge, sa en tydelig opphisset John Fredriksen til Dagens Næringsliv i går.

LES MER: Fredriksen kommer aldri hjem

I dag får han usminket støtte fra tankreder Herbjørn Hansson, som riktignok bor i Norge, men leder et rederi som er notert på børsen i New York og med eierskap på Bermuda.

- Jeg forstår godt at Fredriksen og andre ressurssterke personer ikke vil være i et slikt system som det norske. Når mange med suksess, kapital og kompetanse emigrerer, blir det alvorlig. Hvem blir igjen da? De resurssvake har ikke noe valg. Mange av disse har ikke råd til å forlate Norge, sier skipsreder Herbjørn Hansson til NA24.

Mens John Fredriksen kontrollerer syv børsnoterte norske selskaper, eier Hansson sitt ene selskap, Scandic American Shipping, i Sandefjord. Det er driftsselskapet til Nordic American Tanker Shipping (NAT), som har 12 tankskip og som på grunn av gode resultater over lang tid er blitt litt av en favoritt på børsen i New York. Børsverdien er over en milliard dollar.

Jeg har også merket at lotto-millionærer og fotballspillere blir akseptert fullt ut og er vel ansett.

Herbjørn Hansson

Emosjonell norgesvenn
- Det Fredriksen sier og mener gir veldig sterke signaler. Man må huske på at dette kommer fra verdens største og mest suksessrike skipsreder - og den mest velstående nordmann gjennom alle tider med nesten 20 000 ansatte i selskaper lokalisert i Norge.

- Innerst inne er han en sann og emosjonell Norgesvenn, men han har tydeligvis fått nok og flyttet til Kypros. Ingen med vett i hodet vil eiermessig etablere seg i Norge i vår bransje – i hvert fall ikke dersom man tenker stort og globalt. For norsk skipsindustris fremtid ser det ikke lyst ut. På mange måter er løpet allerede er kjørt, sier Hansson.

Da Herbjørn Hansson i 1995 etablerte NAT, vurderte han myndighetenes signaler dit hen at han eiermessig burde etablere sin rederi-virksomhet utenfor Norge. Men personlig han har ingen planer om å følge Fredriksens eksempel.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Nei, jeg har ikke behov for å flytte ut selv om jeg tilbringer mer og mer tid i utlandet. Jeg har holdt på med dette i 33 år og forholdt meg til norske politikere som kommer og går.

LES OGSÅ: - Fredriksen er helt spesiell

Mer stimulerende ute
- Vår internasjonale virksomhet fører meg ofte til USA, der det både er lov og akseptert å gjøre suksess. Vi møter folk som med stor begeistring aksepterer at noen har framgang. I forbindelse med våre kapitaltransaksjoner har jeg i løpet av de siste årene møtt mer enn tre hundre av de mest skarpe finanshjerner på det amerikanske kontinent – utrolig stimulerende og lærerikt.

- Dersom jeg hadde vært ung i dag er det åpenbart at jeg ikke hadde valgt å bli i Norge. Min sønn på 25 får gjøre det han synes er riktig, men jeg tror han vil søke et forretningsmiljø som er mer stimulerende enn i Norge.

- Janteloven har bedre betingelser i Norge enn i de aller fleste land jeg kjenner til.

Herbjørn Hansson

- Hva er galt med Norge?

- Jeg har opplevd såpass mye at jeg med sikkerhet kan påstå at janteloven har bedre betingelser i Norge enn i de aller fleste land jeg kjenner til. Det er ikke stimulerende å gå i selskap hvis man ikke føler seg velkommen. Men for den daglige drift av mitt norske driftsselskap er forutsetningene ok for å drive ut fra Sandefjord. Her har jeg arbeidskraft med høy kompetanse og så er det ganske billig å drive et slikt selskap her. Dessuten er det kort vei til flyplassen på Torp – jeg kan fort og enkelt komme meg ut i verden når jeg har behov for det, og det er ofte, sier Herbjørn Hansson.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.