NA24.no

Høyre vil ha Tine-svar

Sist oppdatert:
NA24 avslørte tirsdag at Tine kuppet en advokat i Konkurransetilsynet. Nå krever Høyre svar fra regjeringen.

NA24 avslørte tirsdag at Tine har kuppet advokaten fra Konkurransetilsynet som prosederte i rettssaken der meierigiganten risikerer en bot på 45 millioner kroner.

NA24 - din nye næringslivsavis

- Dette er underlig
- Dette er underlig og oppsiktsvekkende, sier stortingsrepresentant Thorbjørn Hansen for Høyre til NA24.

Advokat Sigrid Steine-Eriksen i Konkurransetilsynet var i ansettelsesprosess med Tine mens hun jobbet med Tine-saken. Nå vurderer Hansen å ta opp regelverket med statsråd Heidi Grande Røys fra SV.

- Saken er oppsiktsvekkende som enkelttilfelle, og prinsipielt interessant, sier Hansen til NA24.

Hansen forstår ikke at Konkurransetilsynet ikke ser en habilitetskonflikt i dette tilfellet.

Tvilsom kobling
- Jeg synes det er underlig at Konkurransetilsynet mener dette ikke er et problem. Det er åpenbart at slike koblinger blir oppfattet som tvilsomme for utenforstående. Tjenestemenn som er i ansettelsesprosess kan mistenkes for å ha problemer med å gå hardt nok til verks. At vedkommende vant saken er lite relevant for den vurderingen Konkurransetilsynet gjorde da forespørselen kom mens rettssaken pågikk, sier Hansen til NA24.

Videre sier Hansen, som sitter i næringskomiteen på Stortinget, at dette ikke er et enestående eksempel på at tjenestemenn blir ansatt av de bedriftene som de har ansvaret for å følge opp.

- Dette kan gjelde jurister som er tilfelle her. Det kan ellers være reguleringsmyndigheter og folk som tildeler konsesjoner blant annet, sier Hansen til NA24.

Juridisk tomrom
- Det er ofte store økonomiske verdier i spill i slike saker. Da kan det være fristende for kapitalsterke næringslivsaktører å kjøpe ut saksbehandlere på andre siden av bordet for å svekke motparten eller styrke egen kompetanse. Spørsmålet er om muligheten for dette begrenses ytterligere i form av strengere regelverk for ledende statsansatte. Det vurderer jeg nå å stille statsråd Heidi Grande Røys, som ansvarlig for ansatte i staten og konkurransetilsynet et spørsmål om, sier Hansen til NA24.

- Tror du regelverket er bra nok?

- Jeg har ikke grunnlag for å si om det er gjort noe problematisk i dette tilfellet, men det kan være at vi har et juridisk tomrom i denne type saker, og at dette er noe man kan se på. Samtidig er det slik at det kan være vanskelig å dekke alle områder, men det forventes jo at statlige etater utviser fornuftig skjønn, sier Hansen til NA24.

Dette er saken:
*Konflikten mellom Tine og Synnøve Finden er en markedskonflikt mellom to meieriprodusenter. Den store, Tine, mot den lille, Synnøve Finden. Den sterke konflikten ble kjent i 2004. Da kom det fram at Tine-ledelsen hadde betalt Rimi-kjeden 16 millioner kroner i rabatter for å stenge Synnøve Finden ute fra kjedemarkedet.

*Konkurransetilsynet mente Tine hadde inngått en avtale med Rema om at Tine skulle være eneleverandør av ost til Rema, og at Tine hadde forsøkt å inngå en tilsvarende avtale med ICA for Rimi-kjeden.

*I brev av 19. september 2005 ble Tine varslet om at Konkurransetilsynet vurderte å ilegge Tine et overtredelsesgebyr etter konkurranselovens § 29 på inntil 45 millioner kroner- for brudd på konkurranselovens §§ 10 og 11.

*16. februar 2006 begjærte Tine midlertidig forføyning overfor Staten og Konkurransetilsynet Konkurransetilsynet ønsker at Rema og ICA skal kommentere varselet tilsynet har kommet med overfor Tine. Tine mener imidlertid at varseletbestår av forretningshemmeligheter og er omfattet av taushetsplikt og ikke kunne leveres ut til tredjepart. 6. mars møtte partene hos byfogden i Oslo og Tine tapte klart. Tine anket på stedet til lagmannsretten.

* NA24 avslører at Tine kuppet advokat Sigrid Steine-Eriksen i Konkurransetilsynet , mens hun var ansvarlig for saken mot Tine fra myndighetenes side.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere