NA24.no

SKREMMENDE: Høyrepolitiker Tim Holmvik fra Jessheim er skremt over at det er så lett å ta kontroll over e-postkontoen.
SKREMMENDE: Høyrepolitiker Tim Holmvik fra Jessheim er skremt over at det er så lett å ta kontroll over e-postkontoen. Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)

Høyrepolitiker svindlet av hackere

Identiteten stjålet på gmail-konto.

Høyrepolitiker Tim Holmvik fra Jessheim mistet kontrollen over sin e-post-konto. Svindlere stjal hans gmail-identitet og ba alle hans kontakter hjelpe ham med penger, skriver Romerikes Blad.

I løpet av en time og 20 minutter hadde svindlerne hacket seg inn på gmail-kontoen, laget en duplikatkonto og sendt ut e-post til alle Tim Holmviks kontakter.

Trenger hjelp

I e-posten, som tilsynelatende kommer fra Tim Holmvik selv, heter det at Tim Holmvik er i Edinburgh og at han er frastjålet veska, som inneholder telefon, penger og pass. Deretter oppfordres vennene om å hjelpe med 1.150 pund, tilsvarende 11.500 kroner. Pengene bes betalt gjennom Western Union bank.

- Dette er utrolig utspekulert, men heldigvis var det mange venner som ringte og opplyste meg om dette slik at jeg fikk ordnet raskt opp. Problemet var at jeg var utestengt fra min gmail-konto og ikke fikk varslet på e-post, sier høyrepolitikeren til rb.no.

Stjal e-postidentitet

Holmvik måtte sende melding på Facebook der han forteller om episoden og beroliger sine venner. Han er slett ikke i Edinburgh, men på Jessheim. Han fikk også en rekke telefoner fra folk som advarte ham.

- Jeg tok straks kontakt med banken min og sperret kontoen. Deretter tok jeg kontakt med it-folk for å rydde opp. Så laget jeg en sikret innlogging på gmail, sier han og legger til:

- Jeg hadde ikke tenkt at noen fra en helt annen verdensdel så lett kunne hacke seg inn på min gmailkonto og stjele min e-postidentitet. Jeg hadde et vanskelig passord.

Svindlerne hadde hacket seg inn på gmailkontoen, slettet alle kontaktene og opprette 3.000 nye kontakter. De laget en lik konto med med adresse @yahoo i stedet for @gmail. Hvis vennene til Holmvik svarte på e-posten, kom de til yahookontoen. Her overtok svindlerne all eventuell videre korrespondanse.

Var heldig

- Jeg har heldigvis ikke hørt om noen av mine venner som har latt seg lure til å betale noe. Men når man opplever noe slikt, skaper det veldig mye styr og ekstraarbeid, sier Holmvik.

- Jeg har ikke tenkt at det var så enkelt å overta min e-postkonto. Derfor oppfordrer jeg alle til å etablere en dobbel sikring av gmailkontoen.

Mange av kontaktene til Holmvik ante nok uråd, blant annet fordi teksten i e-posten var på knotete norsk, og tydelig googleoversatt fra engelsk til norsk.

- Men det var bedre google-oversettelse enn jeg har sett tidligere, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

SVINDEL: Denne e-posten ble sendt ut til alle kontaktene til Tim Holmvik.


Men Tim Holmvik er ikke den eneste som har fått slik mail. Svært mange får slike forespørsler, men gjør ikke annet enn å slette e-posten.

Veldig mange har fått e-post med spørsmål om de kan hjelpe en venn i nød. Når de svarer på mailen, kommer de inn på en dublikatmail som styres av svindlere.

Dette er en avansert versjon av de såkalte nigeriabrevene, der man blir bedt om å investere i enkelte produkter.

Tenk før du klikker

Stopp opp og tenk deg om før du klikker, er rådet fra ekspertene.

Dette er hans råd:

  • Stopp opp, tenk på hva dette er før du klikker.
  • Bruk alltid totrinns innlogging. Klikk aldri på lenker for å komme til gmail, eller andre steder. Skriv adressen i adressefeltet.
  • Bruk dine passord bare på sider som har «https» i begynnelsen av adressen.
  • Bruk ikke passord knyttet til ditt fødselsår eller -dato, eller navn på barn og barnebarn o.l.
  • Vær forsiktig med bruk av passord på åpne, trådløse nettverk. Bruk heller mobilt bredbånd.
  • Ha oppdaterte operativsystemer og bruk antivirus.

Kilde: NorSIS

Les flere saker fra Romerikes Blad!

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere