NA24.no

Høyt tempo på børsene

Sist oppdatert:
Aksjemarkedet nærmer seg ny topp etter nok et oljehopp. I Europa sitter milliardene løst når oppkjøpene står i kø.

Oslo Børs flørter med tidligere rekorder, men har et lite stykke opp til de tidligere høydene. Oljeprisen koster igjen over 70 dollar fatet og sammen med en sterkere dollar smitter dette over til børsoptimisme i hovedstaden.

NA24 - din næringslivsavis

Aksjene på hovedindeksen stiger i snitt 1,12 prosent til 485,26 poeng, og med det like under toppnoteringen på 491,65 poeng fra 7. mai.

Oljehopp
Oppgangen i oljeprisen kom i størst grad da vi nordmenn var opptatt med å feire nasjonaldagen. Drevet av frykt for bensinmangel ved bensinstasjonene i USA gjør at markedet passer på utviklingen av bensinlagrene. Vedlikehold og nedstenging av raffinerier og rørledninger i Nord-Amerika har sendt fornyet frykt i oljemarkedet. Snart begynner dessuten orkansesongen.

I tillegg truer faren for større geopolitiske spenninger. I Nigeria holder opprørerne på i uforminsket styrke og angriper oljeinstallasjoner til de store internasjonale oljeselskapene. Dette rammer produksjonen i Afrikas største oljeprodusenten. Spenningen mellom Iran og Vesten er i ferd med å øke. Fristen for at Iran må innordne seg FNs bestemmelser i forbindelse med det omstridte atomprogrammet løper snart ut og ordlyden fra begge parter skjerpes.

Fusjonskameratene løftes
Den fornyete styrke til Statoil og Norsk Hydro kan ta den største æren for oppturen på børsen. Hydro stiger 1,55 prosent til 213,25 kroner, mens Statoil stiger 2,62 prosent til 166,50 kroner. DNO blir løftet 1,43 prosent til 12,07 kroner.

Oljeselskapet Altinex har støtt på nye problemer i Oman og melder at operatøren EnCana har stanset boringen av Maeen-1-brønnen før de nådde måldybden. Aksjen faller 0,64 prosent til 1,55 kroner.

Oljeløftet gir oppgang for de oljeavhengige aksjene på børsen. Acergy stiger 2,55 prosent til 130,75 kroner, mens boreselskapene Seadrill og Fred. Olsen Energy klatrer 4,19 prosent til 103,25 kroner og 3,31 prosent til 312 kroner.

Stiger på salg
John Fredriksens oppdrettsselskap Marine Harvest har solgt Pan Fish Scotland til Lerøy og Salmar. Prisen for problembarnet er på 800 millioner kroner og det gir en regnskapsmessig gevinst på 195 millioner kroner. Aksjen stiger 5,09 prosent til 6,19 kroner.

Markedet liker ellers godt nyheten om at Ignis har fått et gjennombrudd for optiske komponenter til det kinesiske markedet. Avtalen har en verdi på 1 million dollar, eller 6,05 millioner kroner. Ignis-aksjen sendes opp 7,04 prosent til 0,76 kroner.

Lerøy faller 0,39 prosent til 128 kroner, mens Salmar klatrer 1,30 prosent til 39 kroner.

Nye oppkjøpsrekorder
Fusjons- og oppkjøpsspekulasjoner sender børsene eller i Europa oppover. Spekulasjonene farer både innen energisektoren, matbransjen og

- Det er mer penger der uten enn du kan tro, sier Robin Griffiths i Rathbone Unit Trust til Bloomberg News.

- Ingen handel er for stor. Du må sitte med aksjer, fortsetter fondsforvalteren som overser 19,8 milliarder dollar i London.

Meglerhuset Citiigroup har hevet Cairn Energy til kjøp fra hold på forventninger om at det kan komme et mulig bud. Samtidig spekuleres det i Daily Telegraph at Cadbury Schweppes kan komme til å selge leskedrikkdivisjonen til et privat investeringsfond for inntil 16 milliarder dollar. ABB knyttes til et mulig oppkjøp av verdens største lysbrytere og stikkontakter, Legrand.

Så langt i år har verdien av alle oppkjøpene i Europa kommet opp i 7,27 billioner kroner. I hele 2006 ble det gjennomført oppkjøp og fusjoner i Europa til 9,69 billioner kroner.

Børsjubel i Europa
I Frankfurt klatrer den tyske DAX-indeksen 0,76 prosent, mens FTSE 100 i London stiger 0,58 prosent. Samtidig opplever børsene i Amsterdam og Paris en opptur på henholdsvis 0,88 prosent og 0,76 prosent. I Italia stiger Milano-børsen 0,59 prosent.

Våre naboer i Sverige og Danmark kan også glede seg over børsoppgang. I Stockholm blir OMX-indeksen løftet 0,55 prosent, mens børsen i København stiger 0,57 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere