*Nettavisen* Økonomi.

Hyttebygging skyter fart - her bygges det tett og høyt

Fritidsbolig:

TRENDSKIFTE: Det norske hyttelandskapet er i endring. Fortetting og leilighetsbygg er den nye trenden. llustrasjonsbilde. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Norsk hyttebygging skyter fart og fortettingen øker. Leilighetsbygg er bedre for kommuneøkonomien, hevder ordfører.

02.01.19 20:58

OSLO (Nettavisen): Den enkeltstående hytta er i ferd med å miste sin plass som det typisk norske, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Nå kommer leilighetsbyggene og fortettingen for fullt, og ingen steder bygges det mer i hyttefeltene enn i Oppland og Buskerud (se tabell):

* Av 10.000 nye fritidsbygg ført opp i perioden 2016-2017 er flest satt opp i disse to fylkene.

* Oppland og Buskeruds andel av nye fritidsbygg oppført i 2017 er hele 37 prosent.

Trenden er fortetting

I Norge er det rundt 464.000 hytter og andre fritidsbygg. Tallene viser at de fleste nye hyttene ble reist i hyttefelt eller det SSB kaller tettbebygde fritidsbyggområder. Fortsatt er de enkeltstående hyttene i flertall, 51 prosent, men trenden går mot fortetting. Mens 7 av 10 nybygg ble oppført i tettbygde fritidsbyggområder i 2016, viser statistikken at denne andelen økte til 7,5 av 10 for året 2017.

Krødsherad: - Flere varme senger

Et økende antall leilighetsbygg på fjellet kan være én av forklaringene, og slike fritidsboliger er bedre for kommuneøkonomien enn enkeltstående hytter, hevder én ordfører:

- Leilighetsbygg i hyttefeltene gir jevnere belegg, altså flere varme senger enn enkeltstående hytter. Det er viktig for kommunen og næringslivet, sier Krødsherad-ordfører Gustav Kalager (Ap) til Nettavisen.

Kalager understreker at han er glad for alle hytteeiere og det de bidrar med, men peker på at en typisk enkeltstående hytte gjerne brukes bare av én familie og da noen få dager i året. I leilighetsbyggene nær alpinanleggene blir sengene sjelden kalde.

Krødsherad er én av kommunene som har en bit av Norefjell, et av Norges store hytteområder. Her ligger blant annet storhotellet Norefjell Ski og Spa, som hevder å være Nordens største med 1900 senger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Antall nye fritidsbygg per 1. januar 2017 og 1. januar 2018. Foto: (Nettavisen)

Klikk på bildet for å forstørre.

FLERE LEILIGHETSBYGG: Den nye kommuneplanen for Norefjell legger opp til 2000-3000 nye fritidsboligenheter innen 2035. Bildet viser leilighetsbygg ved Toseterløypa i Norefjell skisenter. Foto: Halvard Alvik (NTB scanpix)

Planlegger for 2000-3000 nye enheter

I Krødsherad er det rundt 1700 fritidsboliger i dag, og det skal bli mange flere. Kommunen har nylig vedtatt revidert plan for Norefjell-utbyggingen.

- Fortetting i eksisterende hyttefelt er viktig for oss. Den nye kommuneplanen for Norefjell legger opp til 2000-3000 nye enheter innen 2035, sier ordføreren.

Kommunen har en eiendomsskatt på 2 promille som favner både vanlige boliger og fritidsboliger. Dermed bidrar også hyttefolket til fellesskapet og kommunekassa.

Klikk på bildet for å forstørre.

STORE PLANER: Norefjell er i dag et av Norges største hytteområder, og utbyggingen fortsetter med full styrke. Kartet fra SSB viser nåsituasjonen. Innen 2035 planlegges det tusenvis av nye enheter i dette området. Foto: (SSB)

Hyttefylkene

Trøndelag, Oppland og Buskerud troner på toppen blant fylkene med flest fritidsbygg, ifølge SSB. Norefjell ligger i Buskerud, og andre kjente hyttefelt i disse fylkene er Valdres, Hemsedal, Geilo og Hafjell. Trøndelag har en høy andel boliger som benyttes som fritidsboliger. Tar man hensyn til dette og ser kun på rene fritidsboliger, er det Oppland som er størst, fulgt av Trøndelag og deretter Buskerud.

Av de 10.000 nye fritidsbyggene som ble bygd i løpet av 2016 og 2017, er flest satt opp i Oppland og Buskerud. Veksten her er i tillegg relativt stor, melder SSB. Fylkenes andel av eksisterende fritidsbygningsmasse er 20 prosent, mens andelen av nye fritidsbygg oppført i 2017 er hele 37 prosent.

Store fritidsbyggområder med 50 eller flere fritidsbygninger utgjør nå 157 kvadratkilometer. Dette utgjør 23,5 prosent av det totale arealet av fritidsbyggområde, som utgjør en økning på 1,5 prosentpoeng fra januar 2017 til januar 2018. Det største området ligger rundt Sjusjøen i Ringsaker kommune (Hedmark). Det er 4,5 kvadratkilometer stort og består av 2100 fritidsbygg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Antall fritidsbygg per 1. januar 2018. Foto: (Nettavisen)

Klikk her for å se kart over tettbygde fritidsbyggområder (SSB).

Klikk på bildet for å forstørre.

SJUSJØEN: Det største hytteområdet i Norge ligger rundt Sjusjøen i Ringsaker kommune (Hedmark). Det er 4,5 kvadratkilometer stort og består av 2100 fritidsbygg. Foto: (SSB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.