NA24.no

EN MENGDE ULOVLIGHETER: Skien kommune har gjort en omfattende kartlegging med fotografering fra båt og registrering av ulovligheter, og sammenliknet dette med kommunens byggesaksarkiver. Det ga et voldsomt utslag i potensielle ulovligheter.
EN MENGDE ULOVLIGHETER: Skien kommune har gjort en omfattende kartlegging med fotografering fra båt og registrering av ulovligheter, og sammenliknet dette med kommunens byggesaksarkiver. Det ga et voldsomt utslag i potensielle ulovligheter. Foto: Inge Fjelddalen (Telemarksavisa)

Hytteeiere kan få rekordbøter

Uten å søke har folk bygget nye hytter, et titalls anneks og en mengde plattinger ved Norsjø.

SKIEN (TA): Uten å søke har folk bygget nye hytter, et titalls anneks og en mengde plattinger ved Norsjø. Noen hytter er bygd om og utvidet helt uten lov. Skien kommune har funnet 45 ulovligheter fordelt på 175 eiendommer, og går nå til aksjon. Det skriver ta.no torsdag.

100-metersbeltet rundt Norsjø er et område der det har vært lite tilsyn med byggverk og utfyllinger folk gjør på eiendommene sine. Ikke desto mindre er det byggeforbud i dette beltet, som gjør at man må søke om dispensasjon for å gjøre endringer på hytter, hus og landskap. For to år siden fikk kommunen et kart fra en anonym person, med tips om en mengde ulovligheter. Det førte til en omfattende kartlegging av de 175 bebygde eiendommene langs vannet.

Den viser at det hersker tilnærmet lovløse tilstander i vannkanten, skriver ta.no.

DETTE ER GJORT:

Nå sitter kommunen med en oppdatert oversikt over byggverk eller tiltak i vannkanten, som ikke finnes i deres papirer:

Kommunen har funnet 45 tiltak som de stiller spørsmål ved.

På to eiendommer er det satt opp hytter/bygg der det ikke har vært bebyggelse tidligere.

Mange brygger er utvidet, og lite er søkt om.

Det er bygget 8–10 ulovlige anneks mellom hytter og vannkanten.

Cirka 12 plattinger/verandaer satt opp uten tilknytning til hytter, uten tillatelse. Som regel er de plassert mellom hytta og vannet, eller i vannkanten.

3–4 hytter har påbygg det ikke er søkt om.

I tillegg er det et par villavogner de skal undersøke nærmere.

– ET HØYT ANTALL

Kommunen har reist rundt med båt og fotografert alle eiendommene. De har sammenliknet dem med flyfoto og mappene i byggesaksarkivet.

Selv om disse byggverkene er satt opp for lenge siden, faller ansvaret like fullt på dagens eier. Og ulovlighetene blir behandlet etter dagens regelverk.

– Vi har funnet 45 tiltak det er grunn til å sette spørsmålstegn ved. Dette er et høyt antall i forhold til antall eiendommer med bebyggelse langs vannet, skriver saksbehandler Atle Kristiansen i dokumentasjonen som politikerne i teknisk hovedutvalg nylig fikk på bordet.

BØTER VENTER

En egen arbeidsgruppa bestående av politikere har de siste to årene jobbet med ulovlig utbygging, og sett på hva slags bøter og reaksjoner man skal gi. Med den nye oversikten kan man gå kraftigere til verks mot ulovlighetene.

For å sette i gang med bygging uten at det er søkt og gitt tillatelse, risikerer man bøter med minstesats på 8400 kroner.

Klare og bevisste brudd på plan- og bygningsloven kan i tillegg straffes med overtredelsesgebyr. For foretak gir mindre avvik 10 000 kroner, større avvik inntil 50 000, og alvorlige feil og avvik som utgjør fare for personer eller miljø, kan straffes med inntil 200.000. For privatpersoner gjelder halvparten av satsene. En person kan få inntil 400 000 kroner i bøter totalt for flere ulovligheter.

For eksempel kan en privatperson få 100 000 kroner i bot for å sette opp en hytte uten lov.

I tillegg kan kommunen kreve at den ansvarlige ordner opp i ulovlighetene, enten ved riving eller tilbakeføring til normal tilstand.

FÅR BREV

I disse dager sender kommunen ut brev til eierne av eiendommene der det er oppdaget mulige ulovligheter. Da blir de svar skyldig.

Det bekrefter byggesakssjef Åse Otterdahl-Møller i Skien kommune. Etter den omfattende kartleggingen kommunen har gjort, har tiden kommet for konfrontasjon.

– Vi er i gang med å henvende oss til de grunneierne som har eiendommer der det ikke er samsvar mellom våre arkiver og registreringen som er gjort, sier Otterdahl-Møller til ta.no.

I brevet får de beskjed om å gjøre rede for saken, og komme med dokumentasjon på at ting er utført etter reglene. Hvis man kan dokumentere at byggingen ble gjort før 1965, er det lovlig. Eierne vil også få mulighet til å søke om dispensasjon i de tilfellene kommunen har anledning til det. Eierne får dessuten varsel om at de kan motta bøter. Så snart kommunen får sendt ut alle brevene, får eierne tre til fire uker på å svare.

Noen av ulovlighetene har kommunen kjent til fra tidligere, men de har blitt utsatt for at kommunen skal kunne behandle dem på samme måte som andre.

Etter at eierne har gitt sitt svar, gjør kommunen et vedtak. De har anledning til å klage saken inn, først for politikerne og så for til Fylkesmannen.

Kommunen regner med at de øvrige sakene vil være ferdig behandlet i løpet av året.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere