*Nettavisen* Økonomi.

Hyttekrangel etter skilsmisse

I tre år har ansatte i If og Storebrand kranglet heftig om bruksretten til 40 hytteperler. Nå har hyttesaken blitt rettssak.

14.07.06 11:51

Etter at skadeforsikringsenheten i Storebrand ble skilt ut i form av If Skadeforsikring i 1999, har de ansatte i If fortsatt benyttet seg av Storebrands 40 firmahytter.

NA24 – din næringslivsavis

Men som i enhver skilsmisse dukket det opp problemer når godene skulle fordeles.

Etter utskillelsen av Storebrands skadeforsikringsvirksomhet mistet de ansatte i If sine rettigheter til å benytte Storebrands firmahytter. Dermed tok de If-ansatte saken til retten.

- Vi har valgt å ta saken til retten fordi vi har hatt en grundig gjennomgang av de ansattes synspunkter. Våre ansatte mener at dette er felles eiendom, sier leder Arild Lorentzen i Finansforbundet i If til NA24.

Styres av stiftelse
Hyttene eies av en stiftelse i Storebrand, nemlig «Storebrands fond for de ansatte», som Storebrand opprettet i 1999. I vedtektene til denne stiftelsen står det hvem som er bruksberettiget til hyttene. Stridens kjerne gjelder om de ansatte i If skal være å oppfatte som en del av Storebrandkonsernet, eller om de skal være å betrakte som ansatte i et «samarbeidende» selskap.

Men siden If har skilt lag med Storebrand har det ikke vært helt enkelt å få klarhet i om If sine ansatte skal kunne få benytte hyttene. I tre år har man forsøkt å komme til enighet rundt vedtektene, uten å lykkes.

Prinsipiell avgjørelse
Dette bekrefter også advokat Elin Sætre Løfsgaard i Advokatfirmaet Haavind Vislie til NA24. Hun representerte Finansforbundet i If i saken mot Storebrand-stiftelsen.

- De ansatte i If mener å ha krav på å være likeberettigede i forhold til de ansatte i Storebrand. Siden styret i stiftelsen ikke gikk med på å endre vedtektene, ble det etter en bred høring hos de ansatte i If bestemt at man ville prøve denne saken for en prinsipiell avgjørelse, sier Løfsgaard til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ordlyden
Finansforbundet i If mener at stiftelsens vedtekter er basert på det «gamle» Storebrand, og ikke etter at If ble utskilt av selskapet.

- Dette dreier seg om ordlyden i vedtektene. Vedtektene har en form som er basert på et arbeid som startet i 1996. Den gang var det ingen som tenkte på at Storebrands skadeforsikringsenhet noen år senere skulle ble skilt ut av konsernet, forklarer Lorentzen til NA24.

- Vår oppfatning er at om selskapene velger å skille ut et av sine forretningsområder, så er det fremdeles slik at man ikke skal gjøre forskjell på de ansattes rettigheter, sier Lorentzen.

- Ikke naturlig
Formann i stiftelsen, personaldirektør Erik Råd Herlofsen i Storebrand, mener de ikke har noe valg, og ikke gjør dette for være vanskelige. Han forteller at man forsøkte å komme til enighet blant annet ved å tilby evig bruksrett til de som var ansatte på det tidspunkt de to selskapene skilte lag i 1999. Men dette ble ikke godtatt.

- Vårt utgangspunkt er å følge vedtektene som er veldig klare. De gjelder prinsipielt de ansatte i Storebrand-konsernet og subsidiært de ansatte i samarbeidende selskaper. Ettersom samarbeidet med Storebrand og If er såpass uthulet, er det ikke lenger naturlig at ansatte i If anses som bruksberettigete, sier Herlofsen til NA24.

Dom i august
Nå må hyttebrukerne vente til dommen faller i Oslo tingrett i løpet av august.

Rettssaken gikk over fire dager i tingretten og det var advokat Elin Sætre Løfsgaard fra advokatkontoret Haavind Vislie som på vegne av Finansforbundet i IF førte saken mot Storebrand-stiftelsen. Advokat Gudmund Knutsen i BA-HR representerte Storebrand-stiftelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.