Hyttemarkedet er snudd på hodet - nå koker det i Østfold

Mange vil ha hytte i Østfold.

Mange vil ha hytte i Østfold. Foto: Jarl Morten Andersen (Sarpsborg Arbeiderblad)

For to år siden var hyttemarkedet i Østfold iskaldt. Nå er situasjonen snudd fullstendig på hodet.

13.05.15 13:47

Sterk konkurranse fra utlandet til tross; interessen for fritidseiendommer har nemlig skutt i været det siste året. Og Hvaler topper statistikken av hvor folk helst vil ha hytte, skriver Fredriksstad Blad.

- Interessen for å kjøpe sjøhytte i Norge er høy til tross for at vi har en sterk konkurranse fra utlandet. I år merker vi en stor interesse for fritidseiendommer som blir lagt ut, det er mye folk på visninger og mange hytter blir solgt dagen etter visning, sier Hanne Marie Tegneby, daglig leder hos Dnb Eiendom i Fredrikstad.

Hvaler mest populært i Norge

Og øverst på listen av hvor folk flest ønsker fritidseiendom i Norge troner Hvaler.

- Østfold er det mest populære fritidsfylket i Norge. I fjor sto kommunene Hvaler, Fredrikstad og Halden for 36,2 prosent av alle salg på listen over de 10 mest populære kommuner i Norge. Hvaler hadde en prisoppgang på 24,6 prosent i fjor. Det sier litt om interessen for fritidsboliger i det området, sier hun.

Det er ikke mer enn knapt to år siden situasjonen var en helt annen. I juni 2013 skrev Fredriksstad Blad om et iskaldt hyttemarked på Hvaler.

Selges flere og dyrere eiendommer

Og folk vil ikke bare ha rimelige eiendommer. De dyre objektene, altså fritidseiendommer i prisklassen over seks millioner, blir solgt langt raskere nå enn for bare ett års tid siden.

- Vi ser en markant økning i den kategorien. Bare for noen dager siden ble det solgt en hytte på Hvaler. Prisantydningen var på 7,2 millioner – og gikk til slutt for 10.150.000 kroner. Kjøpesummen viser at interessen for hytter i det dyre segmentet også er bra. Det var over 60 mennesker på visning og 6-7 som deltok i budrunden som førte til en pris hele 3 millioner over prisantydning, sier hun.

Sterk økonomi oss oljefall

Klikk på bildet for å forstørre.

Daglig leder i Dnb Eiendom Foto: Elisabeth Skovly (Fredriksstad Blad)

Hun føler seg trygg på at det vil selges langt flere fritidsboliger langs kysten i år enn de siste årene. Den lave renten og en stabil prisutvikling på private boliger får noe av æren for det.

- Boligpriser er en viktig driver for utviklingen i fritidsboligmarkedet. Bare de siste 12 månedene har prisene økt med 7,9 prosent. Salg av boliger nå om dagen gir ofte folk egenkapital, noe som igjen gjør at flere ønsker å investere i fritidseiendom. I tillegg ser vi at oljebremsen ikke knekker norsk økonomi, norsk økonomi fortsatt er sterk. Lav rente, sterk tilflytningsvekst og at det bygges for få boliger lover godt for fritidsmarkedet, sier hun.

Sterk konkurranse fra utlandet

- Så du tror utviklingen vil fortsette?

- Ja, det er ingenting som tilsier at vi skal få en brems i dette markedet den neste tiden, sier hun.

Men salg av fritidsboliger i Norge har sterk konkurranse fra det utenlandske markedet. Flere steder i landet meldes det om at det er vanskeligere å selge hytter i Norge på grunn av konkurransen fra land som Spania, Sverige, Frankrike og Italia.

- Til tross for en sterkere konkurranse fra utlandet ser vi at interessen for hytter og fritidseiendommer i Norge fortsatt er høy. Jeg ser ingen grunn til at dette skal endre seg med det første, sier hun.

Les flere saker fra Fredriksstad Blad!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.