Hytteprisene stuper

Se hvor det har falt mest.

Statistikk fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) viser at hytteprisene har gått kraftig ned det siste året. Ved utgangen av 2008 lå prisene i snitt 13 prosent lavere enn ved utgangen av fjoråret.

NA24 - din næringslivsavis

Gjennomsnittsprisen for en fritidseiendom i den norske fjellheimen er nå på nivå med det den var i 2006. Undersøkelsen er utført av Makrosikt basert på tall fra Finn.

Tallene viser at de enste stedene prisene har steget det siste året var Hemsedal, Hol med Geilo og Nore og Uvdal. Hemsedal og Geilo er på pristoppen i Norge, med en snittpris på tre millioner kroner.

Størst fall i Sirdal
Det største fallet i hytteprisene opplever Sirdal i Vest-Agder, med en prisnedgang på hele 20 prosent. Etnedal har også fått et kraftig fall på 18 prosent, mens Ringebu hadde en nedgang på 15 prosent og Nes med Nesbyen hadde en nedgang på 14 prosent i 2008.

Ifølge statistikken er det laveste prisnivået på hytter i Etnedal, der gjennomsnittsprisen ligger på 1,45 millioner kroner.

Den generelle prisnedgangen har fortsatt fra 2008 og inn i 2009. Eiendomsmeglerne har registrert en vesentlig høyere aktivitet i salget så langt i 2009 enn i 2008, men EFF tør ikke spå hvordan hyttemarkedet i resten av 2009 vil gå.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Merker finanskrisen
I likhet ned boligmarkedet har markedet for fjellhytter merket finanskrisen. Effs medlemsbedrifter over hele landet melder om redusert aktivitet og et generelt press på prisene. En gjennomsnittlig fjellhytte koster nå 1,95 millioner kroner.

- Hytter bygget i 2000 eller senere koster om lag 40 prosent mer enn hytter bygget før 1990. Høyden over havet har også innvirkning på prisen. Med en beliggenhet på 1000 meter eller mer over havet er prisen 30 – 35 prosent høyere enn tilsvarende hytter som ligger mellom 400 og 800 meter. I tillegg betaler vi mer for utsikt, for hytter som ligger i andre rekke mot skitrekket og for innlagt strøm og vann, heter det i pressemeldingen fra EFF.

Foto: EFF

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.