*Nettavisen* Økonomi.

Hytter mest utsatt for brann

SOM HJEMME: - Sørg for å ha røykvarslere også på hytta og at de virker, oppfordrer Tom Granquist i Storebrand Forsikring. Foto: Storebrand

Hytteeiere glemmer røykvarsler.

03.02.12 21:28

Minst 40 000 hytter i Norge mangler røykvarsler, viser ny undersøkelse.

- Skremmende og veldig unødvendig, sier ekspertene.

Endelig ligger snøen tungt på trærne i fjellheimen og mange stapper bilen full av skiutstyr, ullgensere og Kvikk Lunsj. Men mange av hytteeierne legger igjen en del sikkerhetshensyn hjemme, viser en ny, landsdekkende undersøkelse gjennomført av Norstat for Storebrand Forsikring. Én av ti sier at de ikke har røykvarsler på hytta. Tidligere undersøkelser har vist at hver fjerde hytte enten mangler røykvarsler eller at den ikke virker, ifølge Hedmarken Brannvesen.

- Dette er skremmende tall. Selv om vi er mindre på hytta enn hjemme, er det livsfarlig å spekulere i at ingenting vil skje mens vi er der. Mange av oss er dessuten ekstra sårbare fordi vi er langt unna naboer, redningsmannskap og kanskje er det til og med ustabil eller ingen mobildekning, sier Tom Granquist, direktør i Storebrand Forsikring i en melding.

Brannfare i kulda
Hver fjerde nordmann har tilgang på en hytte eller fritidsbolig, ifølge Østlandsforskning. Og nå strømmer skiglade nordmenn til fjells. Januar var den måneden med flest hyttebranner i 2010, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Også februar lå svært høyt. Over 1000 brannskader på hytter ble meldt inn til forsikringsselskapene i fjor.

53 prosent av hytteeierne tenker ikke noe særlig over at fritidsboligen kan rammes av brann eller naturskader. Kun hver sjuende frykter dette, viser undersøkelsen.

Slappere på hytta
Lars Haugrud, senioringeniør ved avdelingen Forebyggende samfunnsoppgaver i DSB, har inntrykk av at det står dårligere til med brannsikkerheten på hytta enn hjemme. – Mange gjør mer selv på hytta, som oppføring av ildsteder. Økt brannfare kan også ha sammenheng med at vi drikker mer alkohol og har mer levende lys der. Men kravet til manuelt slokkeutstyr og røykvarsler gje lder også på hytta, sier Haugrud.

I 2010 ble det brent drøyt 250 000 tonn ved på hyttene rundt om i landet, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. De fleste av hyttebrannene kan knyttes til åpen ild i form av fyring, røyking, levende lys og dårlige elektriske anlegg, ifølge Hedmarken Brannvesen.

- Svært mange av disse brannene kan unngås hvis vi tar visse forholdsregler. Og hvis uhellet først er ute, er det avgjørende å ha røykvarslere, sier Granquist i meldingen.

Drøyt åtte av ti hytteeiere har brannslange eller brannslokningsapparat tilgjengelig og 56 prosent skrur av elektriske artikler når hytta ikke er i bruk, viser undersøkelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.