NA24.no

Foto: Krogsveen

Hyttesug sender prisene opp

Sist oppdatert:
Flere går med planer om å kjøpe hytte, viser fersk undersøkelse.

For september har fokus på hyttemarkedet, og tar blant annet for seg norske husstanders hyttepreferanser, betalingsvillighet, samt hvordan vi finansierer hyttekjøpet.

En fersk undersøkelse - Boligmeteret - fra Eiendomsmegler1, viser at hytteprisene har steget jevnt og trutt de siste to årene, etter en dipp i forbindelse med finanskrisen.

En gjennomsnittshytte koster nå 1.510.000 kroner. Dette er 5,5 prosent høyere enn på samme tid ifjor.

Prisnivået passerte én million kroner så sent som i 2006.

Tallene viser at antall nordmenn som har planer om å kjøpe hytte har økt betydelig de siste to årene.

I september var det seks prosent av husstandene som svarte at de hadde planer om å kjøpe hytte. Omregnet til antall husstander betyr det at omtrent 124.000 går med planer om å kjøpe hytte.

Høsten 2010 var det bare én prosent av husstandene som svarte at de hadde slike planer.

Mange går også med salgsplaner. Åtte prosent sier de har planer om å selge hytta si, en økning fra fire prosent i september 2010. Omregnet i antall husstander tilsvarer dette cirka 24.000.

Hvor mye er vi villige til å betale for en hytte?

Halvparten (49 prosent) av husstandene opplyser at de har en øvre grense mellom én million og 2,5 millioner. 35 prosent oppgir sin øvre grense inntil én million kroner, mens 10 prosent av husstandene har sin øvre grense fra kr 2,5 millioner og oppover.

Husstandene i Oslo og Akershus har, kanskje ikke så ovverraskende , den høyest betalingsvilligheten, mens husstandene i Nord-Norge har den laveste.

Og det er selvsagt en sammenheng mellom lønnsnivå og betalingsvillighet. De med lavest inntekt - under 300.000 - har sin øvre grense ved en pris på 1,1 millioner. Betalingsvilligheten stiger med høyere lønnsnivå.

Øvre grense vedrørende kjøpspris er høyest blant husstandene i storbyene og fallende jo lenger fra storbyene man beveger seg. Øvre grense er på 2,5 millioner på landsbygda, mens den i storbyene strekker seg til over fem millioner kroner.

Sjøen trekker
De fleste vil ha hytte ved sjøen. Andelen husstander som foretrekker hytte ved sjøen er høy blant de fleste aldersgruppene med unntak av den yngste, som har fjellet som sin foretrukne hyttetype/destinasjon. De eldste aldersgruppene foretrekker sjøen.

I september 2012 svarte 74 prosent at de foretrakk hytte ved sjøen. 28 prosent svarte «skogen/innlandet», mens 55 prosent ville ha på fjellet. (svaralternativene er ikke gjensidig utelukkende).

Innlagt strøm anses av de fleste som det viktigste kriteriet ved hyttekjøp. Innlagt vann, utsikt, nærhet til vann og kjørevei helt frem anses også som svært viktig av en stor, men dog noe mindre andel, sammenliknet med innlagt strøm.

Høy standard kommer - kanksje litt overraskende - lenger ned på prioriteringslista. mange av hyttene ved sjøen har lav standard.

Den mest populære hyttetypen blant de norske husstandene som vurderer hyttekjøp i utlandet er hyttene med nærhet til sjøen. Det eneste landet der vi ikke er opptatt av beliggenhet ved sjøen er Sverige, der skogs-og innlandshytter er mer populære.

Utlandet lokker
Omtrent fem prosent av husstandene svarer at de vurderer å kjøpe hytte i utlandet. Omregnet til antall husstander, så vil dette si omtrent 110.000.

Når vi vurderer å kjøpe hytte i utlandet, er det Spania som virker mest forlokkende.

Omtrent «alle» ønsker seg en fritidsbolig ved sjøen i Spania. Etter Spania følger Italia, Hellas og Tyrkia som populære destinasjoner, der beliggenhet ved sjøen er desidert mest populært.

«Ønsket om å komme til et bedre klima er helt klart den viktigste årsaken til at vi ønsker å kjøpe hytte i utlandet. Et ønske om å tilbringe deler av året i utlandet samt det at de mener det er for dyrt i Norge følger etter som viktige kjøpsårsaker. Deretter følger meningen om at det er billigere å bo i utlandet, samt at de har en spesiell tilknytning til landet. Til slutt følger kjøpsårsaken om at det er en bra investering å kjøpe fritidsbolig i utlandet», skriver Eiendomsmegler1 i undersøkelsen..

Bedre klima som viktigste kjøpsårsak understøttes av at norske husstander foretrekker å kjøpe fritidsbolig i land som er kjent for godt vær og varmt klima, Spania, Italia, Hellas etc.

Her er noen viktige funn i undersøkelsen:

  • Det er en tydelig sammenheng mellom alder og om man eier eller disponerer hytte, der de eldste i størst grad eier og de yngste i større grad disponerer.
  • Både andelen som vil selge og andelen som vil kjøpe hytte/fritidsbolig har økt i september fra 2010 til 2012.
  • Det minst viktige av kjøpskriteriene er høy standard.
  • Blant de som planlegger hyttekjøp er det husstander på 2 personer uten hjemmeboende barn som har høyest betalingsvillighet.
  • Omtrent ¾ - deler av husstandene som planlegger å kjøpe hytte skal lånefinansiere kjøpet, i ulik grad. 16 % sier de ikke skal benytte lån ved finansiering av hyttekjøp.

Mest lest fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere