I dag kan Hellas bli reddet

Foto: (EPA)

Eneste håp for landet som dundrer mot konkurs.

07.05.10 14:33

De 16 lederne i landene som utgjør eurosonen møtes fredag i Brussel for å spikre ferdig krisepakken, som skal redde Hellas fra å bli det første vesteuropeiske landet til å gå konkurs siden andre verdenskrig. I tillegg skal partene diskutere hvordan slike finansielle kriser kan bli unngått i fremtiden.

Søndag ble det klart at det er skrudd sammen en redningspakke til Hellas på 110 milliarder over tre år fra EU og Det internasjonale pengefondet IMF

Les også: - Hele Europas fremtid er i fare

Få alternativer
Stor statsgjeld, økende underskudd og sminking av statsregnskapet har gjort at Hellas har mistet tiltro i de internasjonale finansmarkedene. Det har gjort at landet må betale svært høy rente på sine statslån, noe som var i ferd med å gjøre det nær umulig å refinansiere eksisterende lån til en levelig rente.

Et teoretisk alternativ til den vedtatte pakken har vært at Hellas misligholder gjelden og/eller går ut av eurosamarbeidet og lar sin valuta falle i verdi.

Et annet er at Hellas rett og slett kan slutte å betale renter og avdrag, eller tilby långiverne deloppgjør. Men det vil i praksis gjøre det umulig å få låne nye penger, og siden landet har et stort, løpende underskudd på statsbudsjettet, vil man uansett bli nødt til å gjennomføre knallharde tiltak for å få regnskapet til å gå opp.

De greske myndighetene har dermed egentlig ikke stått igjen med veldig mange valgalternativer enn å innføre tiltakene, som selv IMF-folk har kalt ekstremt strenge, noe som ikke akkurat er gangbar mynt hos befolkningen for tiden.

Les også Are Slettan: EU skyter på budbringeren

Eneste håp
Torsdag innrømmet da også Hellas finansminister George Papaconstantinou at landets eneste håp for å unngå konkurs er å få krisehjelp. Årsaken er at det kommer et stort lånefall 19. mai.

Papaconstantinou varslet at landet ikke har penger til å refinansiere dette, som er på ni milliarder euro, og at den eneste måten landet kan unngå konkurs på er å få trekke midler fra krisepakken.

Les mer: Hellas er konkurs om 13 dager

De greske myndighetene vedtok da også torsdag å innføre de drastiske kuttene som er nødvendige for at EU og IMF vil gi dem penger.

De 16 nasjonene har forpliktet seg til å få igjennom krisepakken kjapt, og det håpes at denne kan være helt klar i løpet av fredag.

Fredag stemte de folkrvalgte i Tyskland for å gi grekerne nødhjelp. Overhuset i Tysklands generalforsamling godkjente lån til Hellas på 22,4 milliarder euro.

Det er ventet at foruten Tyskland vil også større nasjoner som Frankrike og Italia ha fått tilslag for krisehjelpen på hjemmebane.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.