Gå til sidens hovedinnhold

I dag kuttes bonusen

Bankansatte i EU kan se langt etter bonusen sin. Norge er neste.

Et flertall i EU-parlamentet ble i dag enige om å innføre en lovendring slik at bankansatte får endrede regler for variabel lønn, melder AP.

Endringene innebærer at mellom 40 og 60 prosent av bonusen skal utbetales over minst tre år. I tillegg skal minst halvparten av bonusen utbetales i aksjer.

Dette reduserer kontantutbetalingene til bankansatte med mellom 20 og 30 prosent, og vil ha en betydelig innvirkning på lønnen til millioner av arbeidstakere.

Reglene innføres for å unngå at bankansatte tar for høy risiko, samt at de oppnår vinning ved å ta kortsiktige beslutninger. Incentivsystemene til banker i USA og Europa får delvis skyld i finanskrisen, som er årsaken til at EU nå skal detaljstyre lønningene til bankansatte.

Snart til Norge
NA24 skrev i forrige uke at finansminister Sigbjørn Johnsen planlegger å innføre tilsvarende regler i Norge. Reglene skal imidlertid ikke bare gjelde for bankansatte, men for hele finanssektoren. Du kan lese høringsnotatet her.

Forslaget gjør fondforvalteren Jan Petter Sissener rasende. Han frykter særnorske regler vil ha konkurransevridende effekt.

- Hvorfor skal myndighetene drive detaljstyring av våre virksomheter? Hverken norske meglerfirmaer eller forvaltningsmiljøer har noen gang hatt behov for, eller mottatt, statlig hjelp. Det er ikke Norge som er årsaken til krisen; at vi skal straffes for det er helt på trynet. Forslaget er ganske ironisk i og med at Statens Pensjonsfond – Utland er lønnsledende innen forvaltningsindustrien, sa Sissener til NA24.

Les mer: Johnsen kan ta kontroll på lønnen din

Sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen mente imidlertid at forslaget er fornuftig, men hadde visse innvendinger om blant annet at så mange finansinstitusjoner rammes.

- De nye reglene vil føre til en endring i normsystemet til finanssektoren som vil ha positive effekter, sa Andreassen til NA24.

Les mer: - La staten kutte lønna

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden