NA24.no

BILLIG OG DYR RØYK: Du kan dra på ferie til alle land i Europa å kjøpe en tjuepakning røyk for mindre penger enn du må ut med i Norge.
BILLIG OG DYR RØYK: Du kan dra på ferie til alle land i Europa å kjøpe en tjuepakning røyk for mindre penger enn du må ut med i Norge. (Nettavisen)

I disse landene kjøper du billigst og dyrest røyk i Europa

Sist oppdatert:
Drar du på ferie til Moldova, kan du kjøpe en tjuepakning for 1/23-del av prisen i Norge.

Norge troner på toppen av kostnadsindeksen over hvor mye røyk koster i Europa. 114 kroner må man punge ut med for en 20-pakning.

Se hvor du får kjøpt billigst og dyrest røyk i Europa i bildet øverst i artikkelen!

På motsatt side av indeksen finner man Moldova, hvor man kun må ut med fem kroner.

Det betyr at en storrøyker kan spare tusenvis av kroner med å legge ferien til Moldova, eller noen av de andre landene i bunnen av listen.

NETTAVISEN MENER: Klarer ikke å stanse salg av ulovlige sigaretter

Ser man på land litt nærmere Norge, så er fortsatt røyk i Norge veldig dyrt, blant annet er vi dobbelt så dyre som både Danmark og Sverige, som kommer på henholdsvis syvende- og åttendeplass. 

Terrorgrupper og italiensk mafia
De høye avgiftene på tobakk i Norge, fører til at Norge er et av de mest attraktive landene for smulgere av sigaretter. Norge troner på andreplass etter Latvia.

LES HER: Selges en milliard smuglersigaretter i Norge årlig

- Norge er verdens mest lukrative land for organisert kriminalitet og sigaretter. Det er særlig tre grupper som utnytter den høye prisen, terrorgrupper, italiensk mafia og kriminelle øst-europeiske bander. Kombinasjonen av høye avgifter, stor kjøpekraft og liten risk for å bli tatt har gjort Norge til et attraktivt marked for kriminelle. Og har dessverre også åpnet døren for massiv smugling, sier informasjonsdirektør Christian Angell i tobakksgiganten Philip Morris til Nettavisen.

Philip Morris står bak merker som Prince og Marlboro, for å nevne noen.

(Saken fortsetter under bildet)

En kioskeier som selger smuglersigaretter går løs på Nettavisens økonomiredaktør Ole Eikeland og fotograf Paul Weaver.


Politiet må få ressurser
- Bør avgiftene senkes for å ta livet av smuglersigarett-virksomheten?

- Det er flere ting som bør gjøres. Bevillingsordning for kjøp og salg bør innføres, slik at de useriøse forhandlerne blir borte. Det bør bli ulovlig å kjøpe smuglertobakk og det bør bli ulovlig å være i besittelse av smuglertobakk. Og straffenivået må være høyt. I tillegg må toll og politi få de nødvendige ressursene de trenger for å utføre jobben sin. Vi forholder oss til det avgiftsnivået myndighetene bestemmer, men vi er svært bekymret for at innføringen av nøytrale pakker vil eskalere smuglingen, sier Angell.

Nettavisen har i vår avslørt at det selges enormt mange smuglersigaretter i Norge. I Oslo selges smuglersigaretter over disk i kiosker til 50 kroner pakken.

LES HER: Her går kioskeieren løs på Nettavisen
LES HER: Her blir han tatt på fersken


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere