NA24.no

I disse landene kjøper du billigst og dyrest røyk i Europa

BILLIG OG DYR RØYK: Du kan dra på ferie til alle land i Europa å kjøpe en tjuepakning røyk for mindre penger enn du må ut med i Norge.
BILLIG OG DYR RØYK: Du kan dra på ferie til alle land i Europa å kjøpe en tjuepakning røyk for mindre penger enn du må ut med i Norge. (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Drar du på ferie til Moldova, kan du kjøpe en tjuepakning for 1/23-del av prisen i Norge.

Norge troner på toppen av kostnadsindeksen over hvor mye røyk koster i Europa. 114 kroner må man punge ut med for en 20-pakning.

Se hvor du får kjøpt billigst og dyrest røyk i Europa i bildet øverst i artikkelen!

På motsatt side av indeksen finner man Moldova, hvor man kun må ut med fem kroner.

Det betyr at en storrøyker kan spare tusenvis av kroner med å legge ferien til Moldova, eller noen av de andre landene i bunnen av listen.

NETTAVISEN MENER: Klarer ikke å stanse salg av ulovlige sigaretter

Ser man på land litt nærmere Norge, så er fortsatt røyk i Norge veldig dyrt, blant annet er vi dobbelt så dyre som både Danmark og Sverige, som kommer på henholdsvis syvende- og åttendeplass. 

Terrorgrupper og italiensk mafia
De høye avgiftene på tobakk i Norge, fører til at Norge er et av de mest attraktive landene for smulgere av sigaretter. Norge troner på andreplass etter Latvia.

LES HER: Selges en milliard smuglersigaretter i Norge årlig

- Norge er verdens mest lukrative land for organisert kriminalitet og sigaretter. Det er særlig tre grupper som utnytter den høye prisen, terrorgrupper, italiensk mafia og kriminelle øst-europeiske bander. Kombinasjonen av høye avgifter, stor kjøpekraft og liten risk for å bli tatt har gjort Norge til et attraktivt marked for kriminelle. Og har dessverre også åpnet døren for massiv smugling, sier informasjonsdirektør Christian Angell i tobakksgiganten Philip Morris til Nettavisen.

Philip Morris står bak merker som Prince og Marlboro, for å nevne noen.

(Saken fortsetter under bildet)

En kioskeier som selger smuglersigaretter går løs på Nettavisens økonomiredaktør Ole Eikeland og fotograf Paul Weaver.


Politiet må få ressurser
- Bør avgiftene senkes for å ta livet av smuglersigarett-virksomheten?

- Det er flere ting som bør gjøres. Bevillingsordning for kjøp og salg bør innføres, slik at de useriøse forhandlerne blir borte. Det bør bli ulovlig å kjøpe smuglertobakk og det bør bli ulovlig å være i besittelse av smuglertobakk. Og straffenivået må være høyt. I tillegg må toll og politi få de nødvendige ressursene de trenger for å utføre jobben sin. Vi forholder oss til det avgiftsnivået myndighetene bestemmer, men vi er svært bekymret for at innføringen av nøytrale pakker vil eskalere smuglingen, sier Angell.

Nettavisen har i vår avslørt at det selges enormt mange smuglersigaretter i Norge. I Oslo selges smuglersigaretter over disk i kiosker til 50 kroner pakken.

LES HER: Her går kioskeieren løs på Nettavisen
LES HER: Her blir han tatt på fersken


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere