NA24.no

15. desember 20154 var 4,9 millioner Statoil-aksjer utlånt til shorthandel blant amerikanske investorer, med en verdi på 630 millioner kroner - en oppgang på 102 prosent siden november. Bildet: Del av Statoils hovedkontor på Forus utenfor Stavanger.
15. desember 20154 var 4,9 millioner Statoil-aksjer utlånt til shorthandel blant amerikanske investorer, med en verdi på 630 millioner kroner - en oppgang på 102 prosent siden november. Bildet: Del av Statoils hovedkontor på Forus utenfor Stavanger. Foto: Harald Pettersen (Statoil)

I kø for å tjene penger på Statoil-fall

På New York-børsen eksploderer shortinteressen for Statoil-aksjer.

Oljeprisfallet vil ingen ende ta. Fra 115 dollar pr. fat i sommer, falt prisen for et fat Nordsjø-olje i går til 47 dollar pr. fat.

Amerikansk statistikk viser at interessen for å shorte Statoil-aksjen er sterkt stigende. 15. desember var 4,9 millioner Statoil-aksjer utlånt til shorthandel blant amerikanske investorer, med en verdi på 630 millioner kroner. Dette var en oppgang på 102 prosent siden i november, skriver Finansavisen tirsdag.

Å shorte aksjer innebærer at du selger aksjer du ikke eier, for senere å kjøpe tilbake aksjene. Dette er altså en mulighet for å kunne tjene penger på at en aksjekurs faller. For å kunne levere aksjene til kjøperen opptar du ett aksjelån. Etter at du har valgt å kjøpe tilbake aksjene, returneres disse til långiveren. Å shorte aksjer innebærer alltid en stor risiko ettersom du kan tvinges til å kjøpe tilbake aksjen til en høyere pris enn du solgte den for.

- Jeg har en sterk short-anbefaling på Statoil-aksjen, sier analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier, til Finansavisen.

Ifølge Olaisen er Statoil vanligvis priset til  mellom 8 og 12 ganger estimert tolv-måneders inntjening. Ifølge analytikeren må Statoil tjene 10 kroner per aksje dersom selskapet prises til 12-gangeren.

- Men hvis Statoil skal klare det må oljeprisen være rundt 85 dollar per fat. Dette skriker en short, sier analytikeren til Finansavisen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere