NA24.no

(Scanpix)

I kø for sparepengene

Sist oppdatert:
Tusenvis av fortvilte briter vil ha tak i pengene sine fortere enn svint.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det er ikke billetter til den siste rockekonserten som er årsaken til at flere tusen briter har stått i kø utenfor filialene til banken Northern Rock siden klokken 06 lørdag. Det er en reell frykt for at de vil miste alt de har satt inn på kontoen sin og alle vil ta ut det de har, ifølge Reuters.

NA24 - din næringslivsavis

Den britiske storbanken Northern Rock fikk sårt tiltrengte midler, angivelig en milliard pund, fra sentralbanken Bank of England fredag, etter å ha opplevd en likviditetskrise. Banken klarte ikke få sikret seg finansiering andre steder og hadde kniven på strupen. Northern Rock sitter på nesten en femtedel av all boligfinansiering i Storbritannia.

Avisene raser
- En krise krever fine vurderinger og sentralbankens avgjørelse om å handle – forutsatt at den ikke reagerte ut i fra et politisk press – virker fornuftig, skriver Financial Times i en leder lørdag.

Banken er den første britiske storbanken som viser store svakhetstegn som en følge av kreditturoen som har sitt utspring fra USA. Dermed er dette også et signal om at problemene for alvor har kommet til Europa.

Situasjonen har ført til at landets aviser foruten Northern Rock også refser landets politiske myndigheter, inkludert statsminister Gordon Brown.

- Gordon Brown må akseptere ansvar for denne kredittboblen: i hans ti år som finansminister, skriver The Daily Telegraph, i sin leder.

Men også Northern Rock får på pukkelen. Storbritannias mestselgende avis The Sun rasler med sabelen.

- Banken har fortsatt å låne kundene fem ganger inntekten og 125 prosent av deres boligverdi tross alle advarsler om økonomisk ustabilitet og et ventet fall i boligprisene, skriver avisen på lederplass.

Når nyheten kom fredag raste aksjekursen til Northern Rock med hele 31,46 prosent og bidro med det til at bankaksjene i hele Europa hadde en dårlig opplevelse på børsene.

Spår enorme tap
Nederlands sentralbanksjef Nout Wellink sa i forbindelse med et møte med EUs finansministere i Protugal at uroen på de internasjonale finansmarkedene kan koste den europeiske banksektoren svimlende 1.200 milliarder euro, 9.384 milliarder kroner, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Tallet er ifølge Wellink den verst tenkelige utgangen på de økonomiske problemene som Europa er rammet av grunnet kollapsen i det amerikanske subprime-boligmarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere