I kveld svir han av minst tre millioner

Det er ikke bare på sin årlige fest at Petter Stordalen pynter seg. I fjor feiret han oppkjøpet av to hotell i København med røde pølser og Gammel Dansk.

Det er ikke bare på sin årlige fest at Petter Stordalen pynter seg. I fjor feiret han oppkjøpet av to hotell i København med røde pølser og Gammel Dansk. Foto: Bjørn Skomakerstuen (Nettavisen)

- Man må tørre å satse, sier Petter Stordalen til Nettavisen.

16.05.14 15:44

Petter Stordalen har levd «The American Dream» her i Norge. Fra å ha trått sine barnsbein på torvet i Porsgrunn sammen med sin far, har han skapt det største privateide hotellimperium i Norden.

I dag er han god for godt over 10 milliarder kroner. Nettavisen har snakket med hotellkongen i forkant av dagens store fest.

- Man må tørre å satse, man må forstå at kultur er svært viktig i et selskap og forandringer og fornyelser er svært viktig, sier Stordalen til Nettavisen.

- Vi tar ikke ut store utbytter, men setter pengene vi tjener i arbeid og gjør store investeringer hele tiden, fortsetter han.

Fire millioner
16. mai-festene til Stordalen er et must for «in crowden» i norsk finans- og kjendismiljø. Rundt 300 gjester går bananas på Oslo beste vestkant.

Etter det Nettavisen erfarer brenner hotellkongen av mellom tre og fire millioner kroner på festen.

Finanseliten er representert med milliardærene Arne Fredly, Øystein Stray Spetalen og Jan Haudemann Andersen.

Blant gamle og nye idrettstorheter finner man Bjørn Dæhlie og Aksel Lund Svindal.

I tillegg er det en rekke modeller, TV-kjendiser, politikere og mediepersonligheter som Ellen Arnstad, Trygve Hegnar, Bertine Zetlitz, Julie Brodtkorb, Katrine Sørland, tidligere arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og ekspolitiker Karita Bekkemellem.

De første årene ble festen holdt hjemme hos Stordalen i hans gigantvilla på Bygdøy, men for noen år siden flyttet han dem til sitt hovedkvarter i Bygdøy Allé.

I år ønsker han å hylle alle de som har bygget Norge, enten det er idrettshelter, politikere, kultur eller industrimenn.

Seks milliarder i eiendom
Men det er ikke bare hoteller som Stordalen driver med. Hans forretningsimperium består også av en stor eiendomsmasse til en verdi av over seks milliarder kroner, etter det Nettavisen erfarer.

Hans aksje- og obligasjonsportefølje er en verdi på godt over en milliard kroner og hans private formue, som inkluderer et av Norges feteste hus på Bygdøy, er på flere hundre millioner.

Korrigere man for gjelden i eiendomsporteføljen på i underkant av fire milliarder kroner, så er Stordalen god for 10 milliarder.

Det har imidlertid ikke alltid vært like rosenrødt for turboinvestoren fra Porsgrunn. Han tjente sine første store penger som sjef for Stein Erik Hagens kjøpesentervirksomhet. Men i 1996 røyk Stordalen uklar med Rimi-Hagen og tok sin hatt og gikk.

Med seg fikk han 100 millioner kroner, penger han brukte på å kjøpe seg inn i Nordic Choice Hotels. Han brukte 40 millioner kroner på 40 prosent av selskapet.

I 2001 tok han over hele den nordiske hotellkjeden og siden har veksten vært formidabel.

Miljøstempel
Stordalen er ikke bare opptatt av hoteller. Også miljøet har han viet mye oppmerksomhet. Gjennom sitt engasjement i miljøorganisasjonen Zero, bevilger han millioner årlig til å gjøre kloden et bedre sted å bo.

- Det som er viktig er at vi har alle et ansvar for den planeten vi har til låns, sier Stordalen.

Han er ikke så opptatt av hvordan miljøengasjementet skjer, men at det skjer.

-Jeg støtter Zero, våre hotellgjester gir støtte til regnskogen, hotellene vår driver miljøbevisst, fortsetter han.

Han viser til at hans nye hotellbaby i Tromsø, Clarion Hotell Edge, blir det andre hotellet i Norge Energiklasse A.

- Det tror jeg er viktig både for fremtidens gjester. De vil vi bli mer fokusert på miljø fremover, hva vi serverer av mat, hvordan vi håndterer avfall osv, sier Stordalen.

- Vi leverer et klimaregnskap. Det tror jeg blir viktigere og viktigere fremover. Derfor engasjerer jeg meg.

Hvor miljøvennlig 16. mai-festen er, vites ikke. Men mannen har i hvert fall råd til å brenne av tre millioner kroner på sine venner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.