*Nettavisen* Økonomi.

I morgen kan SAS være rammet av pilotstreik

309 norske og rundt 300 svenske flygere i SAS står klare til å legge ned arbeidet fra og med torsdag morgen hvis selskapet ikke gir dem en tariffavtale de er fornøyd med.

20.05.15 17:30

Fristen for den pågående meklingen går ut ved midnatt natt til torsdag. Rundt tolv timer tidligere var det fortsatt betydelig avstand mellom partene i forhandlingene om å få på plass en helt ny tariffavtale for flygerne som er organisert i Norske SAS-flygeres forening (NSF).

– Forhandlingene er kompliserte, og det er mange uløste spørsmål, sa fungerende leder Rune Sundland i Norske SAS-flygeres forening da forbundet brøt forhandlingene med NHO og SAS for to uker siden.

Gustafson koblet inn

Etter det NTB erfarer dreier det seg om spesielt kompliserte forhandlinger fordi det skal snekres en helt ny tariffavtale fra bunnen av etter at selskapet ved nyttår sa opp de eksisterende tariffavtalene med flygerne.

Idet meklingen går inn i sine mest intense faser, er også SAS-toppsjefen selv, Rickard Gustafson, koblet inn i forsøkene på å få til en enighet, etter det NTB erfarer. Det er svært uvanlig at konsernets øverste leder kobles direkte inn i tarifforhandlinger.

– Tryggere arbeidsplasser

Da den delen av flygerne som er medlemmer i Parat-tilsluttede SAS Norge Pilotforening, som springer ut av gamle Braathens, godtok avtalen de fikk forhandlet fram, konkluderte Gustafson med at arbeidsplassene er tryggere.

– Vi har fått overenskomster som gjenspeiler nåtidens konkurransesituasjon, og som er med og sikrer skandinaviske jobber og en fremtid for piloter i SAS, sier konsernsjef Richard Gustafson i SAS.

Flygerne: Minner om diktat

På samme tidspunkt brøt LO-tilsluttede Norsk Cockpitforbund, som fører forhandlingene for Norske SAS-flygeres Forening. Da var det allerede stor avstand og minimalt med kontakt mellom partene. Flygerne mener at tilbudet fra SAS er å regne som et diktat.

Også i det svenske pilotkorpset er det gitt klart uttrykk for streikevilje. Mens meklingen her allerede er i gang, har Svensk Pilotforening varslet streik for sine drøyt 300 medlemmer fra torsdag.

Sverige rammes hardest

I første omgang er det Sverige som rammes hardest av konflikten. SAS har allerede kansellert en rekke svenske flyginger for å forhindre at passasjerer strander på feil sted ved en eventuell streik.

I Norge og Danmark vil noen få flyginger påvirkes.

Det er seks norske flygere på transatlantiske langdistanseflyginger som eventuelt skal tas ut i streik allerede torsdag. Over helgen kan streiken bli trappet opp til å gjelde flere langdistanseflyginger.

Innenriksflyginger og flyginger mellom Norge og Europa vil derimot ikke rammes i første omgang, forsikrer LO. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag