NA24.no

Hvert år får 1700 nordmenn av hudkreft. Solarium øker risikoen for å bli rammet, spesielt hos unge mennesker.
Hvert år får 1700 nordmenn av hudkreft. Solarium øker risikoen for å bli rammet, spesielt hos unge mennesker. Foto: Colourbox

I Norge dør noen nesten hver dag av hudkreft

Sist oppdatert:
Men helseminsteren stoppet kravet om kontrollører på solsenterne.

Selv om vi på langt nær er blant landene med mest sol, er Norge på verdenstoppen når det gjelder antall tilfeller av føflekkreft. 350 dør hvert år her i landet. Det er bare solfylte Australia som har like mange tilfeller som oss.

For det er sol, eller rettere sagt, strålingen fra sola, som forårsaker krefttypen. Disse solstrålene finnes også i solarium.

På tross av at bransjen hevder noe annet, har norske helsemyndigheter slått fast at bruk av solarium øker kreftrisikoen. Risikoen øker ytterligere om man soler seg i ung alder, samtidig som unge mennesker er spesielt godt representert på solsenterne.

Derfor innførte den rødgrønne regjeringen et forbud mot å ta solarium for personer under 18 år, fra sommeren 2012. Og fra 1. januar i år skulle det også tre i kraft et krav til bemannede solsenter.

Men, bare måneder etter at han kom i posisjon, sørget helseminister Bent Høie (H) for å stanse det nye påbudet.

KRITISK: - Han er mer opptatt av solariumsbransjen enn folkehelsa i Norge. Det sier Torgeir Michaelsen (Ap) om helseminister Bent Høie (H), etter at han stoppet kravet til bemanning av solsentre.


- Høie lot seg overtale av solariumsbransjen

Leder i komiteen for helse og omsorg på Stortinget, Torgeir Michaelsen (Ap), mener Høie har forsømt ansvaret sitt som helseminister.

- Jeg mener at han ikke er sitt ansvar som helseminister bevisst. Han har det overordnede ansvaret for at folk i Norge ikke blir utsatt for farlig stråling, sier Michaelsen.

- Han er mer opptatt av solariumsbransjens interesser enn folkehelsa i Norge. Han lot seg overtale av bransjen, selv om vi vet at solarium er noe av det aller verste du kan gjøre for å få føflekkreft.

Sammen med sine partifeller i komiteen har han derfor fremmet et nytt forslag med tiltak for å bekjempe føflekkreft. Der ber de regjeringen blant annet om å snarest innføre kravet om at alle solstudioer skal betjenes av personer over 18 år. Disse personene skal dessuten ha bestått en «solarieprøve». For selv om det har vært 18-årsgrense på solarium i to år, håndheves aldersgrensen kun med en plakat på veggen.

- Å begrense solariumstilbudet er noe av det enkleste vi kan gjøre. Vi vet hvor farlig det kan være, helsemyndighetene har jo fastslått at solarium er kreftfremkallende. Da er det rart at man ikke vil regulerere det strengere, sier Michaelsen.

350 personer dør - hvert år

Føflekkreft er en alvorlig kreftform, som rammer mange. 1700 nordmenn får føflekkreft hvert år, og 350 av dem dør. Til sammenligning ble 171 personer drept i trafikken i fjor.

Men regjeringen ønsker ikke å innføre noe bemanningskrav på solsentrene for å redusere kreftforekomsten. 

- Regjeringen er opptatt av en bred innsats for å forebygge kreft og vil beholde aldersgrensen på 18 år for bruk av solarium, men vi mener at det finnes bedre metoder å håndheve denne på enn ved et betjeningskrav på solstudioene, sier statssekretær i Helsedepartementet, Cecilie Brein-Karlsen (Frp).

Inntil videre er kravet til betjening utsatt i ett år, men regjeringen ønsker å oppheve kravet fullstendig. De vil nå sende dette forslaget og alternative løsninger ut på høring.  

- I det videre arbeidet er vi opptatt av en god dialog med Kreftforeningen. Målet vårt er å sikre en smartere og mindre tungvint ordning for håndheving av aldersgrensen, sier Brein-Karlsen. 

- FOR KOMPLISERT: - Vi mener det finnes bedre metoder å håndheve aldersgrensen på enn ved et betjeningskrav, sier statssekretær i Helsedepartementet, Cecilie Brein-Karlsen (Frp).


Foreslår adgangskort

Solariumsbransjen har selv vært svært kritiske til innføring av bemanning, da dette vil bety en dramatisk kostnadsøkning for dem. Derfor har de kommet med to mulige løsninger som Helsedepartementet vil se på. Det ene er å innføre elektronisk adgangskort, mens det andre er å gi bransjen en egen autorisasjonsordning med kompetansekrav for eier eller driver.

- Dette vil kunne redusere andelen useriøse aktører i bransjen. Å oppheve betjeningskravet for solarier, og eventuelt erstatte det med mindre tyngende løsninger, er i tråd med regjeringens mål om forenkling og mindre byråkrati, sier statssekretær Brein-Karlsen. 

Torgeir Michaelsen i Arbeiderpartiet mener imidlertid det er nødvendig med en strengere regulering.

- Alle andre produkter vi vet er kreftfremkallende er regulert mye strengere, med avgifter og bestemmelser om hvem som kan kjøpe og selge, påpeker han.

- Men er det politikernes jobb å legge seg opp i hvordan folk beskytter seg?

- Det er helt klart at folk har et eget ansvar for å ikke drive uvettig soling. Nå som det er så varmt og deilig, så bør man tenke på å beskytte seg med solkrem, eller gå i skyggen.

- Men, det samme kunne man sagt om tobakk, som også er sterkt kreftfremkallende. «Hvorfor kan ikke folk selv velge hvem som kan kjøpe, og hvor og når de kan røyke?» Vi ville ikke stilt det spørsmålet i dag, sier Michaelsen.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere