NA24.no

I norske hjem ligger det 900 millioner kroner i utenlandske kontanter

Nordmenn har store summer utenlandske kontanter liggende hjemme etter ferieturen ifølge Visa.
Nordmenn har store summer utenlandske kontanter liggende hjemme etter ferieturen ifølge Visa. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Og halvparten av oss forsøker å sløse dem vekk på vei hjem fra ferie.

En ny undersøkelse gjort av Populus på oppdrag fra Visa viser at nordmenn til sammen har nærmere 900 millioner kroner i utenlandske kontanter hjemme. 

Nordmenn er blant landene i verden som bruker kort oftest som betalingsmåte - men på ferietur endres måten folk betaler for seg på. 

- Alt for mange nordmenn tror at det beste er å ta ut mye kontanter når man er på reise, sier Jens Nes, Country Manager Norway i Visa Europe i en pressemelding. 

Undersøkelsen til Visa viser at 58 prosent, eller seks av ti nordmenn tar ut kontanter før de reiser på tur fordi de tror de har begrensede muligheter til å bruke kort i utlandet. 

Får lyst til å sløse 

Ifølge undersøkelsen bruker også halvparten av oss opp kontantene på slutten av reisen. 

- Det er en merkelig stor endring i atferd. Hjemme er folk flinke til å bruke kortet i transaksjoner, sier Nes til Nettavisen.

- Når det nærmer seg hjemreise og man fortsatt har kontanter igjen, er det mange som tenker at dette er penger som må brukes opp og sløselysten melder seg. For å unngå dette, er det derfor lurt å ha et bevisst forhold til uttak og kortbruk på ferien, fortsetter han. 

Han anbefaler folk å bruke kort på samme måte som man gjør hjemme i stedet for å gå til minbanken og ta ut kontanter som man må kvitte seg med når man skal hjem. 

- Lønner seg å betale med kort 

Han mener den gjengse oppfatningen folk har av kortbruk i utlandet er en misforståelse. 

- Faktisk lønner det seg for forbrukeren å betale med kort i utlandet, så lenge du husker å betale i det lokale landets valuta. Slik unngår du bankenes uforholdsmessig dyre vekslingsgebyrer og du slipper å sitte igjen med kontanter etter reisen, sier Nes. 

Ved å betale i det lokale landets valuta, overlater du det til kortselskapet å bestemme vekslingskursen, og ikke butikken du handler i. 

- Det er ofte et alternativ å betale i norske kroner, og man får spørsmål om det før man trykker på kortterminalen - om man ønsker å betale i norske kroner eller lokal valuta. Det er alltid best økonomi å betale i lokal valuta. Hvis ikke flytter man vekslingen fra egen bank og til butikken og banken på stedet man er på. 

Les også: De små og store fellene med kortbruk i ferien 

Nes mener det faktum at nordmenn har såpass mye kontanter liggende hjemme tyder på at det er økende behov for kunnskap rundt kortbruk og kontantuttak på ferie. 

- Så du anbefaler folk generelt å bruke bankkort også på reise i utlandet? 

- Det er uten tvil den beste økonomien. Det gir den beste vekslingskursen og den beste sikkerheten. Mister du kortet kan du sperre det. Det er også smart å ha med seg litt kontanter og bruke det, men bare i enkelte tilfeller. 

Les også: Valutasjokk på kortbruk i utlandet? 

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere