NA24.no

I retten for holocaust-fornektelse

Sist oppdatert:
Den høyreorienterte britiske historikeren David Irving sier mandag at han vil innrømme straffskyld ved rettssaken mot ham i Wien.

Historikeren er tiltalt for å ha fornektet den systematiske utryddelsen av jødene under andre verdenskrig.

Irving (67) sa til journalister at han nå innrømmer at overgrepene skjedde.

Tiltalen mot Irving kan gi ham opptil ti år i fengsel. Dommen er ventet i løpet av mandag.

Ulovlig synspunkt
Irving har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i Østerrike 11. november, på bakgrunn av en arrestordre utstedt i 1989. Irving ble den gang siktet for å ha benektet nazistenes utryddelse av seks millioner jøder, melder AP.

I Østerrike er det ulovlig å benekte og rettferdiggjøre holocaust offentlig.

Mens rettssaken mot Irving pågår løper det en sterk debatt om ytringsfrihet i Europa, i kjølvannet av de voldsomme protestene mot Muhammed-karikaturene som opprinnelig stod på trykk i den danske avisen Jyllands-Posten.


Erkjenner utryddelsen
Etter å ha sittet i varetekt i to uker uttalte Irving via sin advokat at han nå anerkjenner at gasskamrene eksisterte under det tyske naziregimet.

Tidligere har han imidlertid sagt at Hitler visste lite, om noe, om Holocaust. Han har også sagt at det ikke finnes ”fnugg av bevis” for at nazistene gjennomførte programmer for å utrydde den jødiske befolkningen i massiv skala.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere