*Nettavisen* Økonomi.

I strupen på skandalebanken

Jérôme Kerviel spekulerte bort 46 milliarder. Nå saksøker han Société Générale.

03.04.08 11:12

Franskmannen saksøker storbanken for ulovlig oppsigelse og krever penger for ulempene dette har medført.

NA24 - din næringslivsavis

Jérôme Kerviels storspekulasjoner for arbeidsgiveren Société Générale har vært en av vinterens store næringslivssaker i Europa. De hasardiøse spekulasjonene førte til at Kerviel fikk sparken fra sin jobb.

Den største noen sinne
Finansskandalen fra begynnelsen av året er karakterisert som den største i Frankrike noen sinne. Den franske banken meldte at en av selskapets meglere hadde spekulert bort mange milliarder etter å ha startet egenhandel med beløp som var langt utenfor hans tillatelser.

Syndebukken Jérôme Kerviel ble straks utpekt, og senere erkjente han forholdene og vil nå bli tiltalt for bruddet. Franskmannen har imidlertid i ettertid uttalt at han ikke tenker på å ta på seg hele ansvaret for skandalen. Som et ledd i dette slår han nå tilbake mot sin tidligere arbeidsgiver og saksøker Société Générale, skriver britiske The Times.

Klikk på bildet for å forstørre.

31-åringen hevdre at banken ikke har noen juridiske grunner for å si ham opp. Kerviel sier dels at hans spekulasjonsforretninger i terminer og opsjoner førte til at Société Générale lå i pluss på 13 milliarder kroner da forretningen ble oppdaget ved årsskiftet. Det var først når banken blandet seg inn at de store tapene begynte å balle seg på. I tillegg dette ble han oppfordret til å ta risiko i sitt arbeid, og hans spekulasjonsforretninger var en del av dette.

Kan få penger
Videre hevder Kerviels forsvarere at oppsigelsen er ugyldig ettersom det ifølge fransk lov kreves et personlig møte mellom arbeidsgivere og arbeidstagere før dette kan skje. Hvis Kerviel vinner frem med søksmålet er det sannsynlig at han vil få en økonomisk kompensasjon fra den arbeidsgiveren han har svindlet for 46 milliarder kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.