Gå til sidens hovedinnhold

IAG selger seg ut - Norwegian kollapser på børs

Flygiganten IAG vil ikke kjøpe Norwegian likevel. Det gir total krasjlanding på børs. 1,8 milliarder kroner er borte av flyselskapets børsverdi.

Norwegian raser hele 24 prosent etter at IAG kunngjør at de selger seg helt ut av Norwegian.

Dette betyr at IAG har gitt opp forsøket på å kjøpe Norwegian, slik de har forsøkt siden april i fjor.

- IAG bekrefter at de ikke har planer om å komme med et bud på Norwegian Air Shuttle, og vi vil selge vår andel på 3,93 prosent i Norwegian, skriver selskapet i en børsmelding.

Halvert

IAG har de siste ni månedene lagt inn flere bud på selskapet, som har blitt avvist av styret i Norwegian.

Da interessen ble kjent gikk aksjekursen til Norwegian i været og var på et tidspunkt verdt over 300 kroner.

Etter dagens børsras av aksjekursen under halvparten av dette og handles nå til skarve 139 kroner.

Les også: Bjørn Kjos: – For tidlig å selge

Selskapet har ikke vært så lite verdt siden 2012.

Det vil si at 1,8 milliarder kroner borte fra børsverdien.

Skuffet storebror

Dette er dermed godt nytt for alle som ønsker at Norwegian fortsetter som et selvstendig selskap, slik mange mener at konsernsjef Bjørn Kjos og styreleder Bjørn Kise. Mange tror nemlig at Norwegian på sikt har potensial til å bli mye større enn de er i dag på egen hånd, ikke minst hvis de får kostnadene under kontroll og får enda bedre fart på langdistansevirksomheten.

Det er imidlertid dårlig nytt for alle som er mer tvilende til Norwegians muligheter og vil ta pengene av bordet. Disse inkluderer mange av Norwegians mindre aksjonærer, samt Tore Kjos, Bjørn Kjos' bror. Han har tryglet lillebroren Bjørn om å selge selskapet til IAG.

– Jeg ropte: «Selg, selg, selg! Vi er begge pensjonister og kan ikke holde på med slikt lenger. Hadde vi vært 40 år gamle, så hadde det vært greit. Men nå gjelder det å komme seg ut», sier Tore Kjos til Dagens Næringsliv.

Overrasket

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair sier at han er overrasket over at IAG gir opp forsøket på å kjøpe Norwegian.

- De hadde muligheten i fjor og ble avvist, så det kan virke som om selskapet ikke ønsket å gi et bedre bud, sier Elnæs til Nettavisen.

Han tror ikke det kan ha skjedd noe siden april i fjor som gjør Norwegian til en mindre attraktiv oppkjøpskandidat for IAG.

- Samtidig vil ikke dette ha noen betydelig for Norwegian som selskapet, selv om de blir straffet på børs.

- De vil fortsette sin plan og strategi uavhengig av dette. For de flyreisende vil det heller ikke ha så mye å si at kjøpsforsøket trekkes, selv om et mulig IAG-oppkjøp ville hatt noen fordeler, sier Elnæs.

Les også: Flyanalytiker: - For kundene er dette det beste som kunne skje

Han viser til at IAG med sitt store nettverk globalt kunne vært nyttig å ha for passasjerer som blir «kjosfaste» i andre deler av verden.

- Som del av IAG ville absolutt Norwegian-passasjerer kunne dra nytte av muligheten til å fly hjem med andre IAG-selskaper. Men Norwegian er ikke i dag blitt noe mindre mindre attraktive for kundene enn de var i går, sier han.

Les også: Storebror oppforder Bjørn Kjos til å selge Norwegian

Kommentarer til denne saken