*Nettavisen* Økonomi.

IBM løfter USA

Wall Street er fornøyd etter at IT-giganten leverer varene.

14.01.08 16:20

Aksjene i New York stiger fra start mandag.

NA24 - din næringslivsavis

Industriindeksen Dow Jones blir sendt opp 0,63 prosent til 12.613,78 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen stiger 0,64 prosent til 2.470,87 poeng. Aksjene på den brede S&P 500-indeksen løftes 0,41 prosent til 1.402,91 poeng.

Varehuskjeden Sears melder at de kommer til å skuffe stort med sine tall for fjerde kvartal. Sviktende omsetning har medført en solid nedgang i resultatet. Selskapet kommer til å levere et resultat per aksje som ligger forventningene. Varehuskjeden venter at resultatet vil ligge mellom 2,59 og 3,48 dollar per aksje i fjerde kvartal. Det er i så fall en nedgang fra 5,33 dollar per aksje i fjerde kvartal året før.

Analytikerne ventet ifølge Thomson Financial at resultatet ville ligge på 4,43 dollar per aksje. Markedet svarer med å sende Sears-holding ned 8,50 prosent.

Da er tonene fra IBM langt lystigere. IT-kjempen har lagt frem foreløpig tall som viser at omsetningen i fjerde kvartal økte med 10 prosent til 28,9 milliarder dollar. Selskapet forventer at resultat i fjerde kvartal vil ligge på 2,80 dollar. Analytikerne hadde på forhånd ventet et resultat per aksje på 2,80 dollar per aksje.

IBM-aksjen stiger 6,6 prosent fra start.

Finansmarkedene er forventningsfulle i forkant av fjerderesultatrapportene fra finanskjempene Merrill Lynch og Citigroup. Ryktene og spekulasjonene florerer om at de to kommer til å ta giganttap i forbindelse med sine investeringer eksponert mot subprimeboliglån. CNBC melder at Citigroup kan komme til å melde om nedskrivninger på 24 milliarder dollar, og at 20.000 stillinger skal kuttes.

Citigroup vil legge frem sine tall tirsdag, mens Merrill Lynch kommer til å presentere sitt resultat torsdag. I forrige uke svirret spekulasjoner om tap på 15 milliarder dollar i Merrill Lynch.

De amerikanske børsene har hatt en trøblete start på året. Selv kom kursene har falt dramatisk blir flere meglerhus positive til amerikanske aksjer. Strategene i Credit Suisse anbefaler for første gang i dette tiåret at fondsforvaltere sitter med flere amerikanske aksjer enn det som er vanlig. Meglerhuset begrunner det med forventninger om at rentenivået vil falle til 3 prosent i løpet av første halvdel av 2008.

Strategene i storbanken HSBC har oppgradert det amerikanske markedet til overvekt.

- Vi tror at rentene vil falle, og at en god del av dårlige nyheter er priset inn, sier strategene ifølge Marketwatch.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag