Ida sender børsen opp

Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Orkanen fyrer opp både olje og aksjer.

09.11.09 12:20

Orkaner og topplederne i verdens største økonomier sender børsene oppover. Det har også smittet over på Oslo Børs.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen stiger ved lunsjtider mandag 2,39 prosent til 342,52 poeng.

Mye av oppgangen kan forklares med utviklingen i oljeprisen. Oljeprisen blir løftet av orkanen Ida. Frykten er at orkanen som herjer i Mellom-Amerika skal lamme olje- og gasstilførselen fra Mexicogolfen. Allerede har Ida tatt livet av 124 personer i El-Salvador og nå har den retning inn mot noen av de største feltene Mexicogolfen. I tillegg har flere felter på land i Mexico blitt stengt som følge av de kraftige vindmassene.

I tillegg har dollaren svekket seg og det gir også en oppgang for råvareprisene. Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i desember sendt opp 77,13 dollar per fat.

Les mer: Det er Ida sin skyld

God start
De asiatiske børsene ble løftet av stigende råvareprisen og møtet mellom finansministrene i G-20-landene. I helgen var G-20-landene samlet i London og signalene som kom ut fra møtet er at landene vil fortsette med sine tiltak for å støtte opp under den økonomiske utviklingen.

De seneste ukene har det kommet tegn til at økonomien er i ferd med å vise bedring, og at det kraftige fallet bremser opp. Det har fått enkelte til å frykte at alle tiltakspakkene som skal stimulere økonomien vil bli inndratt.

Les mer: G20 løfter Asia

Det amerikanske aksjemarkedet avsluttet også sterkt fredag selv om det var mye dårlig nytt fra de amerikanske arbeidsmarkedet.

Les mer: Oppturen ingen så komme

Bredt løft
En rekke av tungvekterne fikk en tung avslutning på uken på fredag. Arbeidsmarkedstallene fra de amerikanske myndighetene viste at ledigheten overraskende økte til 10,2 prosent fra 9,8 prosent. Statoil stiger 2,54 prosent til 141,50 kroner, mens Yara blir løftet 2,98 prosent til 197,10 kroner. DnB Nor stiger 3,17 prosent til 68,45 kroner. Petroleum Geo-Service blir sendt opp 4,37 prosent til 57,35 kroner.

Seadrill fortsetter oppturen. Torsdag ettermiddag la selskapet sitt resultat etter tredje kvartal og melder at de allerede etter tredje kvartal vil betale utbytte til aksjonærene. Utbyttet blir på 0,50 dollar per aksje og går langt i å antyde at utbyttene vil komme hyppig fremover.

UBS har hevet kursmålet i Seadrill etter at boreselskapet til John Fredriksen la frem sitt resultat etter tredje kvartal. Analytikerne i den sveitiske storbanken liker signalene om at Seadrill vil selge seg ned i riggselskapene Pride og Scorpion Offshore hvis de ikke får til avtaler. Selv om kursmålet heves til 100 kroner fra 85 kroner, så forblir UBS negative til aksjen. De har en salgsanbefaling og mener at Seadrill er overvurdert.

Best i Russland
I Europa har børsene også startet uken godt. Den tyske DAX-indeksen stiger 1,4 prosent og følges av den franske CAC 40-indeksen som er opp 1,35 prosent. I London blir den kjente britiske indeksen FTSE 100 sendt opp 1,15 prosent.

I Norden er det også bedret stemningen og den finske Helsingfors-indeksen stiger 1,85 prosent. I København blir indeksen sendt opp 1,40 prosent, mens Stockholm henger litt etter med en oppgang på 1 prosent. Det er likevel satt ny toppnotering for året i det svenske Sverige

Det er kun RTS-indeksen i Moskva som gjør det bedre enn Oslo Børs. Det svært volatile russiske aksjemarkedet er også sterkt påvirket av råvareprisene og ikke minst oljeprisen, RTS-indeksen stiger 3,75 prosent mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.