*Nettavisen* Økonomi.

Idar Vollvik ble nesten sparket ut av Thailand

Foto: Privat.

- Vi har vært frustrerte over Ludo og det holdt på å gå veldig galt, sier partner.

08.08.12 21:32

BANGKOK/OSLO (NA24): Idar Vollviks forsøk på comeback i milliardærenes rekker holdt på å få seg et ordentlig skudd for baugen.

- Strabasiøse kneiker

I over to måneder har Ludo, som Vollvik styrer sin næringslivsaktivitet via sammen med lojale investorvenner, forhandlet med sin thailandske mobilpartner, Mojo 3G.

Ludo var i ferd med å bli sparket ut av Mojo 3G.

- Vi har vært frustrerte over Ludo og det holdt på å gå veldig galt, sier administrerende direktør Morten Eriksen i Mojo 3G til Nettavisen NA24.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

- Vi nærmer oss en kritisk situasjon

Det er ikke bare Eriksen som har irritert seg over Vollviks innsats i Thailand. Den erfarne forretningsmannen Don Maclean, er minst like frustrert som Eriksen.

Maclean er blant annet styremedlem i Mojo 3G og en mindre aksjonær i selskapet.

- Vollviks manglende finansielle og operasjonelle oppfølging i forhold til vår gjensidige avtale, gjør at vi ligger minst seks måneder etter planen. Vi nærmer oss en kritisk situasjon, sier Maclean til NA24.

Maclean sto klar med flere investorer som ønsket å delta i mobileventyret i Thailand, hvis det ikke ble en avtale med Ludo.

- Vi har en muntlig avtale

Idar Vollvik bekrefter at det har vært diskusjoner mellom ham og Eriksen den siste tiden.

- Det er naturlig. I den tidlige fasen med Chess hadde vi jo også mange strabasiøse kneiker vi skulle over, sier Vollvik til Nettavisen NA24.

- Vi har forhandlet i to måneder med Mojo 3G, men nå er vi enige, sier Vollvik til Nettavisen NA24.

Eriksen bekrefter enigheten.

- Det stemmer. Vi har en muntlig avtale, som vil bli satt på papiret i neste uke når jeg møter Ludo i Oslo, sier Eriksen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Morten Eriksen, administrerende direktør i Mojo 3G. Foto: Mojo Mobile

Ingen av partene ønsker å gå i detalj på uenigheten, bortsett fra at det ikke har vært snakk om størrelsen på kapitalen Ludo skal spytte inn i Mojo 3G.

En kilde som sitter nærme begge parter, letter imidlertid litt på sløret.

- Det er naturlig at når man investerer i et prosjekt, at det er ulike milepæler som utløser kapitalinnsprøytingene, sier en kilde til Nettavisen NA24.

- Det har tatt litt lengre tid i Thailand enn det forretningsplanen tilsier, fortsetter kilden.

Don Maclean avviser at Mojos videre eksistens var i fare uten Idar Vollvik.

- Neida, Mojo skal bli til en suksess i Thailand, sier Maclean.

- Vært en læringsprosess

- Selv om vi har mye erfaring med å bygge opp mobiloperatører, så har det vært en læringsprosess å drive fram et så ambisiøst prosjekt et land med en så annerledes forretningskultur som Thailand har i forhold til Norge, sier Vollvik.

- Jeg tenker især på begrepet tid. I Norge blir vi utålmodige når man er en uke forsinket, mens i Thailand er seks måneder ingenting, fortsetter Vollvik.

Morten Eriksen bekrefter at det har tatt litt lengre tid enn planlagt, men at det skyldes faktorer som ikke Mojo 3G rår over.

- Det har vært en forsinkelse i utbyggingen av 3G-nettverket, men vi når nå ut til en tredjedel av befolkningen og i november når fase to er utbygget rundt halvparten, sier Eriksen.

Thailand har en befolkning på rundt 65 millioner mennesker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

- Det er nå kampen begynner

- Hvor mange kunder har dere i dag?

- Vi har snart 20.000 aktive kunder. Vi går break-even på det, men skal nå bruke pengene fra Ludo til å ekspandere kraftig. Det er nå kampen begynner, sier Eriksen.

Ifølge Vollvik er marginene fantastisk i Thailand.

- I den beste Chess-tiden hadde vi opp mot 35 prosents dekningsbidrag. I Thailand har vi 60 prosent. Det er helt sinnssykt, har Vollvik tidligere uttalt til Nettavisen NA24.

- Tidligere har vi kjøpt tilgang fra konkurrenter, men det gjør vi ikke i Thailand. Det er ingen over oss i verdikjeden, så vi får fantastiske marginer, sa Vollvik videre.

- Marginene er gode har Vollvik fortalt Nettavisen NA24s lesere tidligere. Stemmer det?

- Det er riktig det Idar sier. Per dags dato er de veldig god, sier Eriksen

- Den største muligheten i mitt liv

Idar Vollvik har tidligere fortalt i «Det Store Intervjuet» at mobilsatsingen Thailand er den største mulighetene han har stått overfor i sitt liv.

- Det er den største enkeltstående forretningsmuligheten jeg har stått overfor i mitt liv, så langt, sa Vollvik til Nettavisen NA24.

- Hvor stort kan det bli?

- Vi kan få en god del millioner kunder. Der er kun fem selskaper som kan tilby 3G i Thailand nå, og vi er det eneste som er helt uavhengige. Netteieren vi har avtale med, har budsjettert med fire millioner 3G-brukere innen utgangen av 2013, da skal vi klare en million av disse, sa Vollvik.

Vollvik står fortsatt ved det han sa i mars.

- Fremdeles tror jeg dette er det mest spennende prosjektet jeg noensinne har vært med på, sier Vollvik i dag.

- Klarer Mojo bare én prosent markedsandel i det enorme thaimarkedet med 65 millioner mennesker, er det en gullgruve. Selskapet driver på break-even nå, selv om vi bare har 20.000 aktive kunder, sier Maclean.

- Den største verdien er meg selv

Idar Vollvik tjente sine første millioner kroner på å selge mobiltelefoner. I 2005 fikk han en milliard kroner inn på konto etter salget av Chess til Telia Sonera.

For alvor havnet han i medias søkelys. Han festet med Dorthe Skappel i Oslo, med Sharon Stone i Cannes, privatjetet fram og tilbake til Las Vegas, kjøpte et 1.800 kvadratmeter stort hus i Marbella og ble den heldige eier av verdens raskeste personbil, en Koenigsegg.

Les: Her er Vollviks paradis

Børsen ble også en besettelse og i starten gikk det relativt bra. I løpet av en ettårs periode vinteren 2005 og 2006, gikk Vollviks papirformue fra rundt én milliard kroner til over to milliarder.

Finanskrisen førte imidlertid til at hele formuen smuldret bort, og de siste årene har Vollvik brukt mest tid på å blidgjøre kreditorene, samt å bygge opp Ludo. Foreløpig ser det ut som han er på god vei til å lykkes med begge delene.

- Jeg har jo hus og hjem og litt biler, og Ludo da. Men den største verdien er meg selv. Altså min egenskap til å omgjøre drømmer til virkelighet, sa Vollvik til Nettavisen NA24 i forbindelse med «Det store intervjuet».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.