NA24.no

Ideelle organisasjoner kan ikke skjermes for konkurranse

Fredrik Sejersted har gjennomgått EUs nye anskaffelsesdirektiv.
Fredrik Sejersted har gjennomgått EUs nye anskaffelsesdirektiv. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nye EU-regler vil gjøre det umulig å skjerme ideelle organisasjoner som tilbyr helse- og sosialtjenester fra konkurranse med private.

Det slår jussprofessor Fredrik Sejersted fast. Men det kan likevel legges til rette slik at de ideelle aktørene står sterkt i fremtidige konkurranser, heter det i rapporten, som er bestilt av regjeringen.

Etter dagens regler kan offentlige oppdragsgivere reservere konkurransen for bare ideelle organisasjoner når de kjøper tjenester innen for eksempel barnevern eller rusomsorg. Men EUs nye anskaffelsesdirektiv, som trer i kraft 1. januar 2016, setter en stopper for dette, ifølge Sejersted. Han mener imidlertid at direktivet er fleksibelt nok til at man kan lage norske regler som legger til rette for tilbud fra de ideelle.

– Jeg vil jobbe for at de ideelle organisasjonene fortsatt skal ha en sterk stilling og gode rammevilkår som leverandører av helse- og sosialtjenester i Norge, sier næringsminister Monica Mæland i en pressemelding.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere