- Jeg vet ikke hvordan dette inntrykket har oppstått, men det stemmer i alle fall ikke. Elbiler vil ikke redde klimaet. Det er fullstendig feil, sier Fatih Biurol, leder for Det internasjonale energibyrået (IEA) til Nettavisen.
IEAs årlige enegirapport, som regnes som verdens mest innflytelsesrike av sitt slag, ble lagt frem denne måneden. Birol presenterte rapporten på Statoils høstkonferanse i Oslo tirsdag.
I rapporten anslår byrået at elbiler riktignok vil ha en enorm vekst i årene fremover, fra to millioner biler i dag til 300 millioner biler i 2040.
- Elbiler vil fortsette å slå rekorder av to grunner. Det ene er fordi bilene blir kraftig subsidiert av regjeringer over hele verden. For det andre vil kostnaden på batterier falle kraftig, sier Birol.
Les også: Oljedirektoratet dobler ressursanslaget for Barentshavet
Bare én prosent
Likevel vil effekten på de samlede klimautslippene være nesten ubetydelig.
- Å gå fra 2 til 300 millioner elbiler vil påvirke de globale kilmautslippene med mindre enn én prosent. Så hvis du tror at du kan redde klimaet med elektriske biler, så tar du fullstendig feil. Det vil være et beskjedent bidrag, men ikke løsningen, sier han.
Les også: Heldigvis for Norge blir verden avhengig av olje
Birol viser til at transport utgjør kun en liten del av de samlede globale CO2-utslippene. Innenfor transportsegmentet er dessuten utslippene fra fly og lastebiler større enn utslippene fra personbiler. Det er kun personbiler som nå blir elektrifisert.
- Det er ingen store planer for elektriske lastebiler. Elektriske fly er også langt unna og begge deler har større utslipp enn personbiler, sier Birol.
Les også: Nikola One: Norsk selskap skal levere drivstoff på lastebilen som kan redde verden
Les også: Tesla avduker Tesla Semi Truck natt til fredag
Olje ennå ikke nådd toppen
Han mener heller ikke det er noen tegn til at etterspørselen etter olje vil falle med det første.
- Vi tror ikke etterspørselen etter olje er nær toppen, men etterspørselen etter olje til bruk i personbiler er det. Det skyldes både flere elbiler og mer effektive bensin- og dieselbiler, sier Birol.
Les også: Fransk oljetopp advarer mot å stoppe leting på norsk sokkel
IEA-sjefen mener imidlertid at elbiler har andre positive effekter for klimaet.
- Hvis man har råd til elbilsubsidier, så er det fint, både for å få ned luftforurensingen i byene, som er et separat problem, og for å gjøre en beskjedent bidrag til utslippene, sier han til Nettavisen.
- Er det andre, mer effektive måter stater kan bruke penger på for å hjelpe klimaet?
- Man kan gjøre både dette og andre ting. Jeg skulle ønske Norge var enda mer engasjert i karbonfangst- og lagring. Det kan ha veldig mye å si for å redusere utslippene globalt. USA, Canada og Europa begynner alle å se på dette og og jeg håper Norge kan gjøre bidra også, sier han.