NA24.no

If-ansatte tapte mot Storebrand

Sist oppdatert:
If-ansatte kan miste retten til å bruke de 40 Storebrand-hyttene.

I tre år kranglet ansatte i If og Storebrand heftig om bruksretten til 40 hytteperler. Nå har Oslo tingrett avvist klagen fra Finansforbundet i If.

NA24 - din næringslivsavis

Hyttekrangelen oppsto etter at skadeforsikringsenheten i Storebrand ble skilt ut i form av If Skadeforsikring i 1999. Striden gjaldt ordlyden i vedtektene til stiftelsen «Storebrands fond for ansatte», som administrerer hyttene. Det store spørsmålet var om de ansatte i If – som kom fra Storebrand - fortsatt skulle være å oppfatte som en del av Storebrandkonsernet, eller om de skulle være å betrakte som ansatte i et «samarbeidende» selskap.

Frem til nå har If-ansatte hatt adgang til hyttene, men de siste tre årene har man forsøkt å komme til enighet om ordlyden rundt vedtektene, uten å lykkes. Til slutt tok Finansforbundet i If saken til retten for en prinsipiell avgjørelse. Nå er dommen klar.

Fikk ikke medhold
Tingrettens dommer Thorleif Waaler skriver at nærverende sak er reist direkte mot fondet med påstand om at fondets vedtekter skal forstås dithen at uttrykket Storebrand-konsernet også omfatter ansatte i If Skadeforsikring NUF.

- Retten mener at man ved denne tolkningen må legge betydelig vekt på ordlyden i bestemmelsen. Denne går klart i saksøkerens disfavør. Det må også vektlegges at det fantes ansatterepresentanter i det interimstyret som underskrev vedtektene, og at disse etter rettens oppfatning burde ha forstått hva begrepet «Storebrand-konsernet» innebar.

Dommeren skriver at disse burde ha forstått at det kunne komme en dag hvor If Skadeforsikring NUF og Adviso AS ikke lenger samarbeidet med konsernet, og hvor de ansatte i disse virksomhetene falt således utenfor den kretsen som fondet kunne begunstige.

- Retten er av den oppfatning at de ulike uttalelsene som kom under denne delingsprosessen, ikke uten videre kan danne basis for saksøkerens krav. Dette har sammenheng med at det på ingen måte er vanlig at en virksomhet som skilles ut fra et selskap varig beholder velferdsrettigheter knyttet til det selskapet man går ut av.

- Beklagelig
Leder Arild Lorentzen i Finansforbundet i If har akkurat lest dommen og sier dette i en foreløpig kommentar:

- Vi beklager at det endte som det endte. Vi konstaterer at vi har fått medhold på flere punkter, blant annet når det gjelder kommunikasjonen rundt utarbeidelsen av stiftelsen, sier Lorentzen til NA24.

Lorentzen forteller at de nå er spente på hva som skjer videre. Foreløpig har de ikke tatt stilling til om de vil anke dommen.

- Dette vil vi vurdere sammen med vår advokat i saken og Ifs advokater, sier Lorentzen til NA24.

Lederen av Storebrand-stiftelsen, Erik Råd Herlofsen, sa tidligere i sommer til NA24 at man forsøkte å komme til enighet blant annet ved å tilby evig bruksrett til de som var ansatte på det tidspunkt de to selskapene skilte lag i 1999. Men dette ble ikke godtatt. I dag er han tilfreds med avgjørelsen.

- Det er beklagelig at spørsmålet måtte bringes inn for rettsapparatet, men når det er sagt, det er hyggelig å kunne konstatere at retten deler stiftelsens syn i saken, sier Herlofsen til NA24.

- Betydelig tvil
- Saken har budt på ganske betydelig tvil og retten finner at partene bør bære egne omkostninger. Ved omkostningsavgjørelsen har retten også lagt vekt på at den avsluttende prosessen omkring opprettelsen av fondet har vært uheldig og at det utvilsomt har knyttet seg forventninger til fortsatt bruk av fondet i alle fall for tidligere Storebrand-ansatte i If Skadeforsikring.

Rettssaken gikk over fire dager. Det var advokat Elin Sætre Løfsgaard fra advokatkontoret Haavind Vislie som på vegne av finansforbundet i IF førte saken mot Storebrand-stiftelsen. Advokat Gudmund Knutsen i BA-HR representerte Storebrand-stiftelsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere