NA24.no

IKEA-kjempen bryter tausheten

(EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
Europas rikeste mann snakker ut om sitt liv som ordblind. Og hevder at han er en dårlig organisator.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Svært sjeldent gir Ikea-gründeren intervjuer, men i en samtale med di.se gir han publikum et visst innsyn i sitt liv.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg har ikke tid å snakke om alle mine feil. Men jeg leser langsomt, er ordblind, har lav mottakelighet og vanskelig for å forstå. Jeg må lese et par ganger før jeg forstår. Og så er jeg en dårlig organisator. Man sier at når den gamle tannlegen i Älmhult dør så er jeg verdens dårligste organisator. Nå har han vært død lenge, sier Kamprad, ifølge di.se.

- Vær misfornøyd
I en tale til entrepenører som nettavisen referer til sier Kamprad at det verste for unge gründere er å være tilfreds.

- Den farligste giften er fornøydhetsfølelsen - å tenke at det går jo så bra. Motgiften er å tenke hver kveld hva du kan gjøre bedre i morgen, sier Kamprad, som åpent er skeptisk til papirjobbing og byråkrati.

Kamprad kommer også med et forsvar mot de som anklager selskapet hans for barnearbeid.

- Hvordan skal jeg for eksempel få vite sikkert at ikke barnearbeiderne har laget en spiker i en sofa? Det må vokse frem en markedsøkonomi der man ta sosialt ansvar. Det blir både en skyldighet og en stor glede. Vi står fortsatt i begynnelsene og det finnes mye å gjøre, sier Kamprad.

Rikest i Europa
På Forbes liste over verdens rikeste personer ligger Ingvar Kamprad og familien på fjerdeplass med en formue på 33 milliarder dollar, han er den rikeste europeeren i live.

Ingvar Kamprad er kjent som en kostnadsbevisst og sparsommelig mann. Han har tatt seg råd til intet mindre enn en 13-årig Volvo 240 GL. Det bør vel sies at han foretrekker å ta bussen.

Milliardindustri
Ved en juletale i Älmhult i Sverige rett før jul kom den svenske Ikea-gründeren med antydninger om hvor mye skatt hans verdensomspennende møbelselskap Ikea betalte ved siste regnskapsår.

Totalt 6,6 milliarder svenske kroner ble betalt og de svenske journalistene regnet seg raskt ut til at dermed måtte Ikea ha hatt et resultat på drøyt 25 milliarder svenske kroner. Den svenske skatten er på 25,3 prosent.

De siste ti årene har møbelgiganten firedoblet seg og selskapet solgte for 160 milliarder svenske kroner siste regnskapsår.

I Kamprads hjemland solgte Ikea for ti milliarder svenske kroner i samme periode.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere