Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke dumt å kjøpe bolig nå

Meglerne tror det verste boligfallet er bak oss. Sjeføkonom advarer mot for stor optimisme.

- De unge som skal inn i markedet for første gang bør virkelig vurdere å slå til nå, mener Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

NA24 - din næringslivsavis

- For det første er det umulig å treffe bunnen akkurat, for før man har rukket å kjøpe boligen vil prisene allerede ha begynt å gå opp. Men en måneds prisoppgang har ingenting å si. Kjøper man bolig nå er det veldig sannsynlig at det er en god investering, utdyper han.

- Så du mener vi er på den berømte bunnen akkurat nå?

- Det kan godt være at vi har lagt bak oss det verste, ja. Det skal imidlertid en ganske kraftig økning til før det blir en stigning i årsveksten igjen, så derfor sier vi at prisene vil gå ned 10 prosent i år. Men det betyr ikke at prisene vil falle mye lenger ned, det meste av dette fallet er allerede tatt ut, tror Tveter.

40.000 færre salg
Statistikken til NEF, som baserer seg på salg fra Finn.no, viser at det ble solgt rundt 100.000 boliger i 2008. Det er 40.000 færre enn både i 2006 og 2007, opplyser Tveter.

- Men det betyr ikke at boligbehovet er borte, folk har bare utsatt det. Før eller siden vil kjøperne komme ned fra gjerdet eller hvor de enn har sittet og ventet. Erfaringer fra tidligere år tilsier at oppturen kan komme fort, slik at lageret av usolgte boliger blir tømt i løpet av et halvt år, sier han.

Tveter bedyrer likevel at meglerstanden ikke ønsker seg en kraftig rekyl i boligprisene.

Slik tolkes tallene
Den «offisielle» måten å vise boligprisutvikling på er å ta gjennomsnittlig kvadratmeterpris gjennom hele året, altså summere opp alle månedenes snittpris og dele på tolv. Dette tallet blir så sammenlignet med det foregående årets tall, og dermed kan man si om man har hatt en oppgang eller nedgang i boligprisene fra et år til et annet.

Til tross for det kraftige boligfallet høsten 2008 endte gjennomsnittsprisen i fjor kun fire prosent ned sammenlignet med gjennomsnittsprisen 2007, grunnet det høye prisnivået våren 2008. Vi sier altså at prisene sank med fire prosent i 2008.

De månedlige tallene som presenteres fra NEF sier lite om hvordan året sett under ett vil arte seg, men de kan fortelle hvordan prisnivået er på et tidspunkt sammenlignet med tilsvarende måned året før. Prisene var for eksempel 8,8 prosent lavere i desember 2008 sammenlignet med desember 2007.

Fall fra toppen: Ned 14 prosent
Ettersom boligprisene falt kraftig høsten 2008, må vi ha en tilsvarende kraftig boligprisstigning i år for at vi skal ende i null. Selv med en forsiktig stigning i år vil gjennomsnittsprisen fremdeles synke på årsbasis, siden prisene første halvår 2008 var høyere enn de er nå.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Anslagene fra boligprisekspertene går nå ut på at gjennomsnittsprisen vil ende mellom 5 og 10 prosent ned i år kontra 2008.

Lurer du derimot på hva boligprisene har falt fra toppen, altså fra den måneden som er registeret med den høyeste gjennomsnittlige kvadratmeterprisen, så er tallet per 31.12. 08 ned hele 14 prosent. Toppmåneden var august 2007.

- Viktigste tall er antall omsetninger
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities forklarer den gryende optimismen i boligmarkedet slik:

- Aktiviteten på boligmarkedet har vært for lav. Det vi så i fjor høst var helt spesielt, og omsetningen har vært godt under normalen. Mange som hadde tenkt å flytte på seg har derfor ikke gjort det. Den kraftige rentestimulansen har imidlertid gjort at det er en del kjøpere som melder seg. De første rentekuttene har derfor hatt en positiv effekt på boligmarkedet, sier han.

Men at prisene er i ferd med å ta seg opp, tviler han sterkt på.

- Det viktigste er at aktiviteten kommer i gang slik at vi får omsetninger i markedet igjen. Prisnivået er underordnet, mener Andreassen.

Tror ikke på prisoppgang
- Vil denne gryende interessen for boligkjøp vedvare, slik at prisene kommer opp etter hvert?

- Muligheten er til stede for at vi står foran en ny kraftig opptur i boligprisene, selv om jeg ikke tror det vil skje. På lang sikt er det ikke rentene som driver boligprisene, på lang sikt er det hva det koster å bygge nytt og tilgangen samt priser på tomter som gjør det. Derfor vil jeg si at potensialet for en prisoppgang er ganske liten, bedyrer han.

Andreassen tror nybyggprisene vil falle kraftig fremover. Samtidig tror han bankene vil bli flinkere til å gi mellomfinansiering igjen, noe som er svært viktig for å få hjulene i gang i markedet.

Advarer mot gull og grønne skoger
- Som førstegangskjøper, er det gunstig å kjøpe bolig nå?

- Du skal kjøpe bolig hvis det passer til livet ditt. Du skal ikke kjøpe bolig fordi du tror det er en gullkantet investering som vil gjøre deg rik i en fei, advarer sjeføkonomen, og legger til følgende forklaring:

- Det er en betydelig risiko for at prisene vil stige mindre enn lønnsveksten de neste årene, slik at realprisen på boliger blir lavere enn den er i dag.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot