NA24.no

Ikke gjør disse tabbene når du reiser bort i påsken

INNBRUDD: Her forlater innbruddstyvene en bolig på Romerike med verdier for en halv million kroner. Tre personer ble tatt for tyveriet. Nå advarer politiet mot innbrudd i påsken.
INNBRUDD: Her forlater innbruddstyvene en bolig på Romerike med verdier for en halv million kroner. Tre personer ble tatt for tyveriet. Nå advarer politiet mot innbrudd i påsken. Foto: Politiet
Påskeferien er en av høytidene innbruddstyvene elsker. Nå gir politiet tips om hva du bør og ikke bør gjøre når du reiser bort.

(RB.no): Mens du tar ferie, og kanskje reiser bort for å nyte rolige dager i påsken, har innbruddstyvene noen av sine travleste «arbeidsdager».

Derfor kommer politiet med noen tips til hvordan du kan gjøre jobben litt vanskeligere for tyvene.

– Den største tabben man kan gjøre er å ikke følge rådene våre, sier politioverbetjent Martha Kjeldsen ved Lillestrøm politistasjon til Romerikes Blad.

– Følg med i nabolaget

I en egen oversikt (se nederst i artikkelen) forteller ordensmakten hvordan du bør sikre boligen og de mest verdifulle gjenstandene dine.

– Et av de viktigste rådene er nok å følge med i nabolaget, vi oppfordrer til godt naboskap. Det er veldig forebyggende. Samtidig oppfordrer vi til å melde fra til politiet dersom man ser noe mistenkelig i nabolaget sitt, sier Kjeldsen.

Nylig skrev Romerikes Blad at antall boliginnbrudd i distriktet hittil i 2014 har vært høyere enn på flere år.

Politiet mener det er mobile vinningskriminelle som står bak flere av innbruddene.

– Det virker som et gjennomgående trekk at tyvene bryter opp eller knuser soveromsvinduer og går inn i deler av boligen som vanligvis ikke har alarm. Politiets oppfordring er at folk er aktpågivende overfor ukjente rundt hjemmene, og at man sikrer verdisaker i safe eller lignende, har politioverbetjent ved Jessheim lensmannskontor, Terje Didriksen, uttalt til RB.

Politiet har ikke full oversikt over disse miljøene.

– De som er tatt er jo tatt, men de som er ute får vi ikke kontrollert. Er man bekymret for å reise bort, bør man følge våre råd. For øvrig ønsker politiet alle en god påske, sier Kjeldsen.

PASS PÅ(SKEN): Politioverbetjent Martha Kjeldsen ved Lillestrøm politistasjon oppfordrer til å følge med for å unngå innbrudd i påsken.


Reduksjon etter pågripelse

Politimester i Romerike politidistrikt, Bjørn Vandvik, innrømmer at det har vært en økning i boliginnbrudd den siste måneden.

– Gitt at vi per nå har registrert 19 boliginnbrudd, kan vi være enige i at dette er litt over normalen de siste årene. I 2013 var gjennomsnittet per måned 13 innbrudd fra villa eller leilighet, sa Vandvik i slutten av mars.

I Romerike politidistrikts årsrapport for 2013, skriver politimesteren at boliginnbrudd på Romerike ofte kan knyttes til lokale gjengangere.

Det er imidlertid ikke ukjent for politiet at mobile vinningskriminelle også står bak mange av innbruddene. Tidlig i desember i fjor ble en rumensk borger pågrepet av politiet for boliginnbrudd. « Etter pågripelsen gikk tallene på innbrudd betydelig ned», skriver politiet i årsrapporten.

Her er rådene fra politiet:

Noen gode råd for å forebygge innbrudd i boligen i påsken – og ellers i året – finner du her:

Sikring av boligen

Lås dører – også om natten. Det gjelder også for garasjen!

Lukk vinduer, spesielt de som er lett tilgjengelige

Bruk bare godkjente låser og sett inn sikkerhetslås

Innstaller godkjent boligalarm

Husk å skru på boligalarmen – også om natten

Uheldig plasserte busker og trær kan gi gode arbeidsforhold for tyven

De mest verdifulle gjenstandene

Merk verdigjenstandene dine

Lag en oversikt over dem, gjerne foto eller video

Oppbevar gjenstandene i bankboks eller annet sikret sted

La det se ut som om du er hjemme

Omadresser eller stopp post og aviser

Gi bort plassen i søppelkassen til en nabo

Viderekoble telefonen

Bruk tidsbryter på lys, så belysningen varierer

Unngå at blomster dør, plenen blir til eng og at snøen ligger urørt

Spør naboen om hjelp – tilby det samme!

Hold øye med naboens hus

Vann plantene, klipp gresset, ta et tak med snøskuffen

Ta inn posten og fyll på i søppelkassen

Om uhellet er ute

Meld fra til politiet

Du treffer alltid politiet der du er på telefon 02 800

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere