NA24.no

Ikke glem dette i helgen

Ved å stille klokken en time fram i helgen, får man en time med ekstra lys om kvelden. (Foto: ANB-arkiv)
Ved å stille klokken en time fram i helgen, får man en time med ekstra lys om kvelden. (Foto: ANB-arkiv)
Det er duket for sommertid. Nå må du huske å stille klokka.

To ganger i året skal man stille klokken med en time, den éne gangen framover og den andre gangen bakover.

Huskeregel

Slutten av mars er for mange synonymt med at vinteren er over. Det er i denne måneden at man stiller seg inn på sommertid. Men skal klokken stilles framover eller bakover? Og hvorfor gjør man det?

Mange klør seg nok i hodet både i mars og oktober når klokkene skal stilles enten den ene eller den andre veien. Men det behøver ikke å være så vanskelig.

– Som de fleste nordmenn ser jeg fram til sommeren, og dette er for meg en grei huskeregel. Man skal altså stille klokken framover, mens man i oktober ser tilbake på sommeren. Da skal man stille klokka bakover. Verre er det ikke, sier daglig leder Paul Arne Wik hos Klokker.no.

Andre varianter er at man skal huske å sette fram hagemøblene, mens møblene skal tilbake og inn i boden eller garasjen igjen når vinteren melder sin ankomst.

Siden 1980

Sommertid ble innført i en rekke land i Europa under første verdenskrig. Formålet var å utnytte dagslyset bedre for å spare energi til lys og varme. I Norge har vi hatt ordningen siden 1980.

Ved å stille klokken en time fram, får man en time med ekstra lys om kvelden. Ved siden av ha helsemessige fordeler, kan dette også føre til reduserte strømkostnader.

Selv om undersøkelser viser at døgnrytmen kan bli noe forstyrret i denne perioden, gir den ekstra timen med dagslys noe ekstra til de fleste av oss. Undersøkelser utført i USA viser dessuten at det var en besparing på 4 til 6 prosent på det generelle strømforbruket uka etter man gikk over til sommertid.

I år stilles klokkene natt til søndag 29. mars, og det hele skjer klokka 02.00. (ANB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere