NA24.no

Ikke nok penger til alle

Sist oppdatert:
Blir det full krise, er det norske Banksikringsfondet altfor lite, mener NHH-professor Ola Grytten.

- Fortsetter den internasjonale krisen, og du får et ras i boligprisene, er Banksikringsfondet ikke stort nok, sier NHH-professor Ola Grytten til NA24.

NA24 – din næringslivsavis

For første gang siden krigen har norske bankkunder tapt sparepenger. Det gjelder de kundene som hadde over to millioner plassert i den norske filialen av islandske Kaupthing. Det norske Banksikringsfondet rykker inn med nesten en milliard kroner og sikrer dermed så godt som alle pengene i banken. Torsdag rykket også fondet inn med fem milliarder kroner i den norske delen av Glitnir.

- 18 mrd. ikke nok
Ved årsskiftet hadde Banksikringsfondet 17,2 milliarder kroner i egenkapital. Men Grytten mener dette er langt fra nok hvis det virkelig skulle bli krise her i Norge. Totalt garanterer fondet for 660 milliarder kroner i 2008.

- I likhet med min kollega Viktor Norman tror jeg det er en kraftig boligboble i Norge. Den virkelige faren er når den sprekker. Ifølge bankenes soliditet i dag er sikringsfondet stort nok. Men det som kan skje med den internasjonale finanskrisen, et ras i boligprisene, og at folk kommer i betalingsproblemer på grunn av høy rente, da er ikke sikringsfondet stort nok, da tror jeg staten må inn, sier Grytten.

Han er krystallklar på at norske småsparer ikke vil tape bankinnskuddene sine, fordi staten vil komme på banen og sikre disse innskuddene.

- Viktig å berolige
- Regjeringen, sentralbanksjefen og kredittilsynsjefen sier alle at dette ikke er en aktuell problemstilling. Er det berettiget å stille spørsmål ved sikringsordningen?

- Det er veldig viktig å berolige markedet, det skjønner jeg godt fordi det er veldig mye psykologi i markedet. Den beste måten er å være ærlig og proaktiv. Men man må ikke berolige så mye at man ikke kan være proaktiv og ærlig. Der er man kanskje i ferd med å begå en feil. Er man ikke ærlig, og markedet merker det, da greier man i alle fall ikke å holde ting rolige. Saken er ikke noen vet hva som skjer, og alt kan skje, mener Grytten.

Ikke nødvendigvis statsgaranti
Grytten mener nødvendigvis ikke det er noen god idé å allerede nå innføre en statlig garanti for samtlige bankinnskudd i Norske banker, også for beløp på over to millioner kroner.

- Man skal være forsiktige å gi slike garantier. Det kan være at vi i Norge har godt av en liten «shakeout». Hvis man har gjort dumme ting, bør man bli holdt ansvarlig. Er det ikke lønnsomt, skal ikke staten komme og redde det, sier Grytten.

NHH-professoren mener nå at den norske stat, med regjering og sentralbank viser at den er villig til å trå til for å stabilisere markedene og sørge for likviditet. Grytten mener det også er en del ting man kunne gjort på forhånd som nå er for sent. Blant annet kunne blitt ført en strengere kredittpolitikk, og man kunne gjort noe med boligmarkedet.

- Har ikke forstått problemet
- Regjeringen tror det er krise i offentlig sektor og pøser på med midler over statsbudsjettet. De har ikke forstått hvor problemene ligger, nemlig i for høye boligpriser, høy rente, og kredittkrise, sier Grytten.

Grytten mener det avgjørende nå er hva slags type kriseberedskap man har.

- I tillegg kommer hva gjør man for å få renten ned, og det er ikke lett å se i det statsbudsjettet som ligger der, sier Grytten.

- Har ingen tro på
- Synspunktet fra professorene at tap i personmarkedet skal føre til at sikringsfondet ikke skal være stort nok, har jeg ingen tro på, sier leder av Bankens sikringsfond, Arne Hyttnes, til NA24.

Hyttnes minner om at under bankkrisen i Norge var tapene i privat sektor beskjedne.

- Får vi en total systemkrise, er selvfølgelig ikke fondet stort nok. Et så stort fond kan vi ikke bygge opp, sier han, og påpeker at tapene til de norske bankene i stor grad er ned mot null.

Blant annet derfor mener Hyttnes at det norske banksikringsfondet ikke er truet.

- Det vi har nå er en fundigkrise som kommer fra utlandet. Når soliditeten til norske banker er i orden, vil det være mulig å få i orden fundingen, mener Hyttnes.

Han peker på at stresstester mot det norske systemet har vist at det norske banksikringsfondet har kapasitet til å oppkapitalisere de hundre minste norske bankene. I tillegg til størrelsen på fondet på 17 milliarder kroner, har fondet mulighet til å låne like mye penger, samt at medlemsbankene må stille ytterligere garantier hvis behovet skulle melde seg.

- Ingen fare, staten dekker

- Jeg tror ikke det er noen grunn til bekymring om du har pengene dine i en bank som er dekket av den norske statsgarantien. Dersom sikringsfondet kollapser, så vil staten gå inn, sier Rune Pedersen, redaktør for nettsiden Smarte Penger.

Pedersen peker på de solide statsfinansene i Norge.

- Den norske staten er rik, og kan dekke opp. Og det vil være mye dyrere for staten å se økonomien bli rasert, for deretter å rydde opp, påpeker Pedersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere