*Nettavisen* Økonomi.

Ikke overbevist av Yara

Skuffede tallknusere er usikre på hvordan utsiktene skal tolkes.

Analytikerne slår fast at Yara skuffer med sin resultat etter tredje kvartal.

NA24 – din næringslivsavis

- Svak rapport som kom under våre forventninger og enda mer for konsensus. Spesielle poster var på linje med forventningene. Energikostnadsguidingen er verre enn ventet. Det store positive var at fortsatt frigjøring av kontanter fra lavere operasjonell kapital, skriver analytikerne Henrik Sinding Tom Christian Jandal i Carnegie.

De trekker frem at selskapet i løpet av tredje kvartal har fått redusert nettorentebærende gjeld med tre milliarder kroner til 15,9 milliarder kroner.

Les mer: Gjødselkjempen skuffer alt og alle

- Aksjen vil trolig falle
Analytikerne i Carnegie vil jekke anslagene for energikostnader for fjerde kvartal på linje med guidingen fra selskapet. De lå inne med forbedringer i energikostnader på 1,6 milliarder kroner, mens selskapet guider 1,2 milliarder for fjerde kvartal.

Med skuffelsen i tredje kvartal venter de at det justerte resultatet per aksje for 2009 vil gå ned ti til 15 prosent. Estimatene for resultat per aksje for 2010 vil bli kuttet med tre til fem prosent.

- Aksjekursen vil trolig falle tre til fem prosent på svak rapport etter at prestasjonen har blitt tatt ut i forkant av rapporten – opp ti prosent sist uke på sterk sektorsentiment, skriver de i en oppdatering.

Selskapet leverte langt dårligere på driften enn hva Carnegie-analytikerne hadde forventet og trekker også frem at valutagevinsten også skuffer.

- Yara sier at NPK salget forblir lavere enn i fjor så langt i oktober og at forventet kapasitetsutnyttelse vil være på 70 prosent i fjerde kvartal, skriver Sinding og Jandal og viser til at dette vil spille negativt inn og impliserer at det ikke blir noen forbedring i fjerde kvartal.

- Har vært et vanskelig år
Hos Citigroup venter de også at resultatet kan trigge svakheter i Yara-aksjen etter det nylige rallyet.

- 2009 har vært et vanskelig år. Resultatene burde forbedres i 2010 med en av utsetting av distribusjonskjeden og en bedring i NPK etterspørselen når en klarhet i potash-prisingen, skriver analytikerne i Citi.

De mener at Yara også vil dra nytte av ekspansjonen av Belle Plaine-fabrikken og at bidraget fra Lifeco vil gjelde for et helt år. At Yara har 65 prosent av gasskontraktene i EU knyttet til spotmarkedet blir også trukket frem som positivt.

Videre trekker Citi-analytikerne frem at Yara har klart å redusere gjelden mer enn hva selv hadde forventet. Dette vil gi Yara mer kjøpskraft hvis mulighetene skulle by seg. Reduksjonen skyldes at selskapet har vært strengere med kostnadskontrollen av arbeidskapitalen.

- Vi er positive på mellomlang sikt for jordbruksøkonomien, men vi tror Yaras resultatbedring vil bli tynget av stigende nitrogenleveringer og den høye posisjonen på kostnadskurven i Europa, skriver Citi.

De har en holdanbefaling på Yara og et kursmål på 200 kroner per aksje.

Etterspørseldrevet marked
Sjur Malm i SEB Enskilda skriver at resultatene fra Yara var på linje med hans forventninger, men at rapporten fra gjødselprodusenten havnet 10 prosent under konsensus. Han trekker også frem at Yara har redusert den rentebærende gjelden slik at arbeidskapitalen har kommet tilbake til normale nivåer.

Han viser til uttalelsene fra Yara-ledelsen om at de ser positivt på forventningene til etterspørselen. Blant annet kan eksporten til Kina ta seg opp utover det som er godkjent av de kinesiske myndighetene.

Disse kommentarene indikerer at Yara tror at markedet kan lett bli etterspørseldrevet (slik det var i 2008).

- Som vi har understreket tidligere er det et vidt gap for potensielt utfall for Yaras resultater i 2010. Hvis markedet forblir tilbudsdrevet, med Europa som prissetter kan resultat per aksje bli 10 kroner. Hvis det blir etterspørselsdrevet kan resultat per aksje toppe 30 kroner. Med det nylige rallyet i råvarene er det mer fornuftig å tro på det siste scenarioet, skriver Malm.

Analytikeren i SEB Enskilda har en salgsanbefaling på Yara og et kursmål på 170 kroner per aksje.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.