NA24.no

Ikke redd milliardregning

(Kai Richard Olson)
Sist oppdatert:
Flommen i 1995 kostet forsikringsselskapene én milliard. Sjekk hva de venter i år.

- Antall skader så langt er ikke urovekkende, sier Espen Jensen, leder for skadeseksjon bygning og eiendeler i TrygVesta til NA24. Den siste uken har forsikringsselskapet mottatt rundt 250 skademeldinger. Jensen anslår at det dreier seg om skader for et par titalls millioner kroner.

Se innslag på TV 2 Sumo: Skader for 100 millioner

NA24 - din næringslivsavis

Årets junimåned har vært den våteste på Østlandet på 124 år. Det er opp mot 250 prosent mer nedbør enn normalt. Regnet vil fortsette også de nærmeste dagene. Regnet flommer inn i kjellere, over veier og over åkre, noe som betyr at dette vil koste penger. Forsikringsselskapene regner 100.000 kroner som en omtrentlig snittpris på for eksempel skader i kjeller.

Tikker inn
- Skademeldingene tikker inn hele tiden. Vi er oppe i 103 meldinger nå, men vi regner med å få inn 130 i løpet av dagen, sier pressekontakt Jack Frostad i If Skadeforsikring, til NA24.

- Skadeomfanget er foreløpig vanskelig å fastslå, men for If alene anslår jeg at skadene til nå ligger mellom 4 og 5 millioner kroner. Jeg tør med sikkerhet si at denne flommen vil medføre over 600 skademeldinger for hele bransjen. Da snakker vi om ødeleggelser for mellom 50 og 100 millioner kroner, sier Frostad.

Hos Gjensidige har det kommet inn skademeldinger for flom og vannskader på omtrent samme antall som hos Vesta, altså rundt 250.

30-40 mill
Dagsavisen skrev torsdag morgen at dette var den verste flommen siden 1995 og at skadeomfanget kunne komme opp mot en milliard kroner. Hos Finansnæringens hovedorganisasjon har skuldrene imidlertid senket seg noe, ettersom meldinger om skadeomfang har tikket inn.

- Vi har fått tilbakemeldinger fra forsikringsselskapene om at de har fått inn i overkant av 300 skademeldinger. Det dreier seg om skader for mellom 30 og 40 millioner kroner, sier Leif Osland, infodirektør i Finansnæringens hovedorganisasjon, til NA24. Osland snakker om rene flomskader, siste døgnet.

- Men vi regner med at det blir flere skademeldinger etter hvert. Dette er ikke et dramatisk tall, skuldrene kan senke seg igjen, sier Osland.

Verst for landbruket
Han hevder vi er langt fra flommen i 1995.

- Dagsavisen hadde en forside om skader på 1 milliard kroner. I 1995 var det snakk om en 100-årsflom, nå dreier det seg mer om en 50-årsflom. 100-årsflommen varte i nesten en måned, da er det klart at erstatningen blir høyere. Det som også skiller denne flommen fra sist er at det ikke er spesielt tettbygde strøk, det er mest landbruksområder, som trekker erstatningssummen ned, sier Osland.

Råtne grønnsaker
Onsdag ettermiddag skrev NA24 om en Lier-bonde som har fått store deler av grønnsakavlingene ødelagt. Bama hevdet dette vil føre til økte grønnsakpriser. Det er uklart hvor mye Statens landbruksforvaltning må ut med i erstatning, men det kan fort dreie seg om det samme beløpet som forsikringsselskapene må ut med.

Les: Grønnsakene råtner på rot

- Om det blir dyrere for oss enn for forsikringsselskapene er for tidlig å si, sier Gunn Eide i Landbruksforvaltningen til NA24. Men hun bekrefter at grønnsaker er svært sårbare og at mye av grønnsakene som er oversvømt kan være ødelagt.

Statens landbruksforvaltning har vært i kontakt med fylkesmennene i de mest nedbørsberørte kommunene. Det dreier seg om Vestfold, Buskerud og Telemark.

Situasjonen er verst i Buskerud, der meldes det om at potetarealene som ligger under vann kan reddes hvis vannet synker i løpet av kort tid, men at for grønnsaker og jordbær er situasjoner mer alvorlig. Man frykter for at avlingen på arealer som ligger under vannet allerede er tapt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere