NA24.no

Ikke rik nok på Gates

Foto: Fotograf:Jin Lee (AP)
Sist oppdatert:
Microsofts co-gründer Paul Allen er sur på Bill Gates

I en oppsiktsvekkende ny selvbiografi fra Microsofts cogründer Paul Allen, går han ut i mot den mer kjente IT-toppen. Frem til nå har det vært antatt at de to har hatt det godt forhold, selv om de ikke har blitt betegnet som venner. Nå må historien om verdens ledende programvareselskap skrives om.

Kritisk til Gates
I boken tegner Allen et kritisk portrett av Gates, som han ble venn med allerede på barneskolen. Blant annet hevder Allen at Gates skal ha forsøkt å sikre seg Microsoft-aksjer fra ham i starten, da Allen ble behandlet for kreft.

Boken «Idémannen: En memoar av co-gründeren av Microsoft» er ute på gaten 17. april, men allerede nå har enkelte amerikanske medier fått kikke på boken. Blant disse er Wall Street Journal og Vanity Fair. De skriver at boken endrer enkelte detaljer i Microsofts historie og forholdet mellom Gates og Allen. Det siste har ført til et brudd mellom Gates og Allen, sier folk som kjenner begge de to Microsoft-gründerne.

«Selv om minnene mine av mange av disse hendelsene kan være forskjellig fra Pauls, setter jeg pris på hans vennskap og de viktige bidragene hans i teknologiverdenen og for Microsoft», skriver Gates i en melding.

- Må være feil
Det er enkelte episoder i boken som kjennere av Microsoft mener må være feil. Blant disse er en episode der Allen mener at det var han som hentet inn en svært viktig programmerer fra California, i starten av Microsofts historie.

Kilder hevder imidlertid overfor Wall Street Journal at det var Gates som hentet inn programmereren. I boken setter også Allen seg selv i hovedsetet for tilblivelsen av en rekke av Microsofts epokegjørende teknologier. Samtidig nedjusterer han rollen til Gates.

Hovedtemaet i boken er en bitterhet over at Allen ikke har fått mer kreditt for Microsofts fremgang og at han ikke fikk flere aksjer i selskapet. Under Gates ledelse ble imidlertid Allen en av verdens rikeste personer, og hoveddelen av verdiskapningen kom etter at han forlot selskapet. Han er nå verdens 57. rikeste i følge forretningsbladet Forbes, med en estimert formue på utrolige 13 milliarder dollar.

- Selv om vi alle anser Paul som en venn og verdsetter hans bidrag, så er det ikke noen tvil om at Bill hadde langt større innvirkning på veksten og suksessen til Microsoft enn det Paul hadde, sier Carl Stork, som startet i Microsoft som teknisk assistent allerede i 1981.

Derfor gikk han
Store deler av boken til Allen dreier seg om det filantropiske arbeidet Allen har gjort etter at han gikk ut av Microsoft i 1982. Allen skriver imidlertid at han gikk ut av Microsoft etter hans økende misnøye med Gates' konfronterende stil. Blant annet skal Allen ha overhørt en diskusjon mellom Gates og senere Microsoft-sjef Steve Ballmer, der de skal ha diskutert hvor lite effektiv Allan var i jobben. Dette skal de begge senere ha beklaget overfor Microsofts co-gründer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere