NA24.no

Ikke streik i industrien

Foto: Scanpix/Bjørn Sigurdsøn
Sist oppdatert:
Ni timer på overtid ble Norsk Industri og Fellesforbundet enige om en løsning. Dermed blir det ikke streik fra i dag.

Meklingen mellom Norsk Industri og Fellesforbundet gikk på overtid natt til lørdag. Riksmeklingsmann Svein Longva laget et forslag som ble vurderet av begge parter, som nå har blitt enige om en avtale.

Informasjonssjef i Fellesforbundet, Vidar H. Grønli, bekrefter overfor NA24 at det ikke blir streik.

De store stridsspørsmålene var avtalefestet pensjon (AFP) og sosial dumping. Etter klokken 23.00 fredag kveld kom et etterlengtet svar fra regjeringen om AFP.

Blant annet er fagbevegelsen lovt en videreføring av Avtalefestet pensjon-ordningen i fire år til, frem til 2010. Det kom frem i et brev fra regjeringen til partene i forhandlingene. AFP er ett av de to store stridstemaene, sammen med innleid arbeidskraft. LO og Fellesforbundet vil ha slutt på sosial dumping av utenlandsk arbeidskraft og fullt innsyn i slike kontrakter. Det nektet NHO tidligere i uken, men tillitsvalgte i bedriftene har nå fått innsynsrett i lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandører og utleiebedrifter.

Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen sier at AFP har vært et ufravikelig krav fra Fellesforbundet og at han er glad for at det ble innfridd.

- Dette er en seier for medlemmene i Fellesforbundet og spesielt for sliterne i våre rekker, sa forbundsleder Kjell Bjørndalen etter at det ble klart at skattefordelene og opptjeningsreglene i Avtalefestet Pensjon (AFP) vil bli videreført fram til 1. januar 2010.

Dermed er det klart at de 38.000 industriarbeiderne ikke går ut i streik. I alle fall foreløpig, nå sender Fellesforbundet forslaget til uravstemning, med svarfrist 28. april.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere