ROSENKRANTZ GATE (Nettavisen): Sommerslippet er i gang og fredag klokken 10 ble nær 1200 nye sommerviner lansert på Vinmonopol landet rundt.

Da dørene åpnet på polet i Rosenkrantz gate, ble én vin viet ekstra plass i inngangspartiet, med self-service rett fra eskene: Rosevinen Il Mimo.

Målrettede kunder tok med seg både en, to, tre, fire og fem flasker av rosevinen, som kun selges i butikk.

I munter passiar kunne vi høre:

- Du vet hva du skal ha du også, ja?

- Ja, her må vi være raske!

I filmsnutten under ser vi en blid kunde som hadde ett ærend denne formiddagen og som gikk rett på sak.

- Rives vekk i dag

- Vi har fått 160 flasker i dag. I neste uke får vi en forsyning til. Så er det full stopp før neste år, opplyser daglig leder.

- Denne rives vekk i dag.

Og - innen time var gått, var det så og si tomt.

Il Mimo kommer i begrenset opplag, og har i mange år vært blant ti-på-topp anbefalingene på rosé.

- Noe gåtefullt over kultstatusen

- Totalt kommer 57.000 flasker av vinen, produsert av Antichi Vigneti di Cantalupo i Piemonte til Norge, sier pressesjef Jens Nordahl til Nettavisen.

- Hvorfor har denne vinen nærmest fått en kultstatus?

- Det er noe gåtefullt ved det, men en kombinasjon av timing, gode omtaler, at vinen er laget på kvalitetsdruen nebbiolo, muligens den spesielle etiketten med masken og at den kommer i begrenset opplag, sier Nordahl - og legger til at:

- Il Mimo har vært en sterk bidragsyter til den renessansen vi har sett hos rosevin de siste 10 til 15 årene. Interessen for Il Mimo er størst sentralt i de store byene. Og - vi vil nok se at i Oslo blir den fortest utsolgt i sentrum og på vestkanten.

- Hva passer Il Mimo best til?

- Populære roséviner som denne har et bredt allround-potensial, passer godt til mange slags sommermat, både pasta, fisk og salater. Mange nyter den også som en god terrassevin.

- Været avgjør vinvalget vårt

Nordahl forteller at klimaet direkte påvirker vinvalg.

- Når det fint vær, velger vi det lyse og lette. Temperaturen er ekstremt avgjørende for hva vi putter i polposen. På sommerdager som i dag, vil godt over halvparten være lette, lyse viner.

- Kvalitetsrevolusjon

Il Mimo produseres i en liten familiebedrift i Nord-Italia.

- Il Mimo har vært viktig i en kvalitetsrevolusjon innen rosévin, og har virkelig bidratt til å løfte rosévin-markedet, som nå har en helt annen bredde, anseelse og kvalitet enn tidligere. Il Mimo har med rette blitt ikonet på en god rose, har kommunikasjonsansvarlig hos leverandør Moestue Grape Selections, Eirik Sand Johnsen, tidligere uttalt til Nettavisen.

Les også: Sommerens kultvin utsolgt